Антрето-визитката на вшия дом

Когато влезете в чужд дом, първото помещение, в което се озовавате е антрето. От него добивате голяма част от впечатленията си за този дом. Така стоят нещата и във вашето собствено жилище. Всеки гост, прекрачил прага на дома ви се запознава с него първо то коридора му.

Направете го уютен и приветлив. Обърнете му също толкова внимание, както и на другите помещения. Той все пак е част от жилището ви и трябва да „пасва“ на целя му интериорен замисъл.

Ето и няколко идеи, които да ви насочат към правилната подредба на антрето.

  1. Осигурете светлина

Няма по-добър източник на светлина от естествената, но голяма част от жилищата са така устроени, че коридорите са изцяло вътрешни помещения и нямат достъп до такава. Необходимо е да проявите малко въображение и да поиграете със светлината. Коридорът не трябва да е мрачен и тъмен.

Използвайте подходящи източници, който да подчертават интериора на антрето. Те трябва да са насочени към портмантото, телефона и другите мебели в него. Подходящо е да поставите плафони на стените. Това ще осигури много по-добър източник на светлина, от колкото една лампа в средата на тавана.

  1. Само най-необходимите мебели

Антрето е преходът към вашия дом и не трябва да го претрупвате с мебели. То трябва да „диша“. Стремете се към правилото – по-малкото е повече. Все пак антрето си има предназначение и то е да се оставят обувките и връхните дрехи там, както вашите, така и на гостите ви, а не разхвърлени в другите стаи на дома.

Единствените мебели, които трябва да имате са именно шкаф за обувки и портманто или подходящ гардероб, а може и само закачалки. Съществуват много вариации на тези мебели, които да паснат на интериора, към който се стремите.

Можете да предадете малко ретро стил с онези стари дървени закачалки, на които има място, предназначено за съхранение на чадърите. Избора ви е абсолютно свободен и неограничен, стига да не претрупвате антрето и да му оставите достатъчно пространство.

  1. Обърнете внимание на цветовете

Както ви обърнахме внимание коридорът е малко помещение и не трябва да го затваряте още повече с избора ви на тъмни тонове на стените. По-светлите и свежи тонове са правилният избор. Те ще увеличат оптически площта на антрето.

Използвайте и някои хитрини в тази насока. Коридорът ще изглежда значително по-голям, ако поставите голямо огледало на някоя от стените му. Можете и да си поиграете с цветовете като страничните стени направите по-светли, а тази в дъното няколко нюанса по-тъмна.

Ако предпочитате тапети, то изберете ги отново по-светли. Тавана трябва да бъде бял. Ако следвате тези простички препоръки ще имате един много приветлив, просторен и приятен коридор, готов да посрещне хиляди хора – близки и приятели.

Обзавеждане, паркет и интериор