Бързорастящи дървета в двора

Много хора са родени естети – имат вкус към красиви цветя, към това как да аранжират своя дом така, че да бъде неустоим, знаят как да оформят пространството у дома и в градината. Много често обаче става така, че нещата са извън нашия контрол.

Така например дърветата в двора – знаете, че в онзи ъгъл до беседката ще бъде прекрасно ако има едно красиво кичесто дърво, но това просто няма как да стане от днес за утре. Така или иначе, и в този случай имаме малък, подчертавам малък контрол върху това да имаме по-зелен и пищен двор.

Какво имам предвид? Това че някои дървета могат да се нуждаят от няколко години за да достигнат внушителни размери, а за други няма да е достатъчен и цял човешки живот. Ето няколко идеи за дървета, които можете да засадите в двора, за да се възползвате от техните естетически качества и сянка възможно най-скоро.

Топола

Тополите са едни от най-бързо растящите дървета по нашите географски ширини. Те изискват наистина много влага, но могат да станат наистина огромни за сравнително кратък период от време. Някои дървета могат да достигнат височина от 20 метра за около 10 – 20 години, в зависимост от условията.

Това, което притеснява някои хора, е сезонният цъфтеж на тополите, при който се разпространяват в целия район малки памучета, който се натрупват и изглеждат като снежна покривка на местата с повече дървета. Ако се тревожите, че дървото няма да расте както останалите класически дървета и да развие голяма корона, а ще се развие на височина – недейте.

Има си решение. Изберете бяла топола. Тя е много по-разклонено и кичесто дърво, има зелени листа, които са сребристи от долната страна и изглежда наистина прекрасно. Бялата кора го прави много естетично, а короната става много по-голяма дори и от повечето други дървета.

Плачеща върба

Плачещата върба е чудесно решение за вас, в случай че искате да имате бързо растящо дърво в двора. Според условията, в които вирее дървото може да нарасне с 90 сантиметра или дори с 2,4 метра за една година, което е изключително впечатляващо. Растението изглежда много колоритно, а когато стане по-голямо, висящите му клони предлагат много нежна и приятна сянка.

Секвоя

В наши дни не е трудно да се намери подобно растение, макар че живеем на хиляди километри от Калифорния. Секвоята е много добър избор, защото тя е едно от най-едрите и дълголетни растения, а още през първите няколко години може да достигне впечатляваща височина и да промени двора ви до неузнаваемост. Това растение може да стане огромно – в дивата природа има екземпляри с височина над 100 метра.

Екзотичен паркет от Sunrise-bg.com