Внимавайте с огледалата у дома – могат да са опасни

Може ли стоенето пред огледалото да бъде вредно за нас? Оказва се, че до известна степен може. Според психолози прекомерното стоене пред огледалото може наистина да предизвика някои негативни ефекти у човек.

Така например, доказано е, че само десет минути на ден концентриране върху нашия образ в огледалото може да повиши нивата на стрес и усещането за тревожност в човека. Струва ви се много дълго и мислите, че не стоите толкова време пред огледалото? А знаете ли, че средностатистически една жена се заглежда в огледалото поне 38 пъти всеки ден?

Причините, поради които се заглеждаме в огледалото могат да са много различни. Може би го правим от суета. А може би защото не се харесваме като външност и искаме някак да се променим.

Без значение обаче каква е точната причина, психолозите съветват да не прекаляваме с вторачването в огледалото и да оформим пространството у дома така, че да нямаме постоянен контакт с огледалото. Това ще рече, че не е препоръчително да оформяте цяла една стая като я покриете с огледала и да виждате себе си при всяко преминаване.

Счита се, че хората, които живеят в жилища с много огледала се чувстват много по-комплексирани относно външния си вид и се чувстват много по-нещастни от начина по който изглеждат. Оказва се, че негативният ефект се появява дори и само след десетина минути в близост до огледалото.

Хората, които имат проблеми с възприемането на външността си са доста по-предразположени към безпокойство по този въпрос, но дори и хора, които се възприемат много добре могат да се почувстват тревожни след десет минути край огледалото.

Интересното е, че съветът да внимаваме с броя на огледалата у дома и с времето, което прекарваме пред тях, не са само за жените, но и за мъжете. Доказано е, че върху мъжката половина от човечеството многото огледала имат същия ефект, но с тази разлика, че господата прекарват два пъти по-малко време като се вглеждат в тях.

Проучването показва, че броят на огледалата във вашия дом може да се обвърже правопропорционално с недоволството от външния вид. Повече огледала – повече недоволство. Само в Обединеното кралство засегнатите от тази тревожност свързана с огледалата засяга цели 600 000 души, което си е сериозна цифра!

Проучването с огледалата поставило две групи хора в две противоположни ситуации. Едната група били помолени да се гледат в огледалото за около 25 секунди. Втората група трябвало да стои пред огледалото около 10 минути.

Оказало се, че след проучването групата хора, които стоели пред огледалото по-дълго време се чувствали по-неспокойни и с понижено самочувствие.

Ето защо трябва да се внимава с огледалата у дома. Разбира се, всяка къща трябва да има огледала, все пак е добре човек да добие представа как изглежда преди да излезе да се срещне с други хора на вън.

Но в крайна сметка трябва да сме предпазливи, защото ако у дома ни заобикалят огледала от всички страни има твърде голяма вероятност да започнем да обръщаме прекалено внимание на физическите си недостатъци и дори да започнем да си измисляме такива.

Sunrise - подови настилки и интериорни решения