Грижата за дърветата – кое е полезно и кое не?

Всеки обича дърветата и едва ли има човек, който да не се е замислял да засади нещо интересно в своя двор. Винаги изникват дилемите дали да се спрем на видове, които обичат слънце или пък да заложим на нещо, което е по-приспособимо към сянка, дали да е нещо по-екзотично или пък вид, който традиционно вирее по-добре в нашите географски ширини.

Във всеки случай, каквото и решение да вземем, при почти всички видове дървета има някои правила за правилно отглеждане и някои основни рамки, в които да се придържаме. Ето на какво да обърнем по-специално внимание:

Подрязването на дърветата…

Експертите препоръчват да разучим добре въпросите с подрязването на клоните на дърветата. Те припомнят, че ако това се практикува редовно, имаме шанс да оформим дървото по един изключително интересен и приятен за окото начин.

Редовното подрязване може да помогне да се оформи голяма корона на дървото, което от своя страна ще осигури постигането на привлекателна сянка, на която да се насладим на по чаша разхладително питие в компанията на приятели през знойните летни дни. Освен всичко останало, редовното подкастряне на клоните ще ни позволи да постигнем по-добро здраве на растението, защото обикновено растенията, които се подрязват периодично, са много по-жизнени и силни.

Поливането на дърветата…

Един от най-важните моменти в отглеждането на дърво в двора е да му се осигури достатъчно влага за да не усеща растението недостиг. От Шоп Плантс препоръчват да внимаваме с растенията и да не изпадаме все пак и в другата крайност. Те припомнят, че в страха си да не оставим растението без вода, ние изпадаме в другата крайност и има риск да удавим дървото от твърде обилно поливане. Важно е да се съобразим и с вида на самото дърво.

Така например, ако отглеждате върба или топола, тогава поливането трябва да се извършва много по-често и много по-старателно, отколкото ако отглеждаме да речем акация, защото акацията традиционно е много по-сухолюбива и умее да се справи доста добре дори и с много високи температури в съчетание с продължителна суша.

Пръскането против вредители…

Короните на дърветата понякога стават жертви на различни видове паразити, които могат да причинят различни заболявания. Сред най-засегнатите в България растения напоследък са кестените. Размножаването на определен вид насекоми в прекалено големи количества предизвиква преждевременно изсъхване и опадване на листата и най-лошото е, че това се случва в разгара на летния сезон, когато растението се нуждае от листата си за да се развива.

Освен короните а дърветата, препоръчително е да се обърне малко внимание и на областта в основата на стеблото. Тук често се настаняват кърлежи, които се чувстват привлечени от предоставената им сянка. Особено внимателни и прецизни в пръскането трябва да сме ако в основата на дървото се развиват допълнителни треви или храсти. Препоръчително е да се обърне специално внимание ако отглеждате липа, която често развива храстова среда около основата на стеблото.

Грижа за почвата около дървото…

Препоръчително е редовно да се полагат грижи за почвата около дървото. Това включва подхранване с витамини и хранителни вещества, но също така и механична обработка на почвата. Не забравяйте, че е добре от време на време почвата да се разорава внимателно, като обръщате изключително внимание да не засегнете корените на растението. Бъдете внимателни и прецизни, защото ако засегнете някой от важните корени можете да унищожите дървото несъзнателно.

Избягвайте да наранявате кората на дървото…

От Шоп Плантс препоръчват да бъдем по-внимателни и деликатни с дърветата, които отглеждаме в двора си. Построяването на къщички, поставянето на стълбички и други подобни причиняват щети върху здравето на дърветата. Това обикновено са дейности, които са съпроводени със забиването на пирони, което наранява дървото и може да му причини проблеми.

Ако сега засаждате дървото внимавайте с мястото…

Редно е да сте по-внимателни с избора на място, на което да засадите вашето ново дървото. Самият акт по засаждане на дърво е изключително добро и положително действие от ваша страна, но все пак е редно да помислете и за това как ще се чувства растението добре и кое място ще е комфортно за него.

Ако го поставите в някой мрачен и забутан край на двора, на който никога не пече слънце, това може и да ви се вижда добре и да си мислите, че така ще освежите двора, но всъщност ще поставите дървото в много неблагоприятна среда. За подобни места действайте разумно и избирайте видове растения, които не обичат слънце и издържат на влага и сянка. За повечето видове дървета обаче слънчевата светлина е от голямо значение.

Ламиниран паркет