Грубо ли е да поискате гостите ви да се събуят у вас

Това дали в един дом трябва да се влиза с обувки, или не е въпрос на лични предпочитания на всяко домакинство. Независимо дали ви харесва, или не вие нямате никакво право да отхвърляте и критикувате решението на даден човек, който е решил да влиза вътре с или без обувки.

Това е много лично решение и всеки трябва да го вземе сам. В края на краищата всички ние имаме различни култури и трябва да проявяваме разбиране един към друг.

Как обаче стоят нещата с вашите гости? Ако имате практика да влизате у вас с обувки, това едва ли ще смути някой, който е свикнал да се събува в неговия дом. Всеки ще си каже: “Ти си домакинът, ти си решаваш сам.

Това си е твоят дом.” Какво става обаче ако във вашия дом пристигне човек, който няма обичай да се събува? За вас това може да е нормално, но има хора за които това е толкова инвазивно, все едно да ги накарате да си съблекат дрехите, защото са били с тях на вън и може да са седнали на, да речем, мръсна пейка в парка.

Реално погледнато, събуването не е свързано със социален статус. Има бедни хора, които го правят или не го правят, но има и богати, които също го правят или не. В западните общества събуването е характерно за хората от определени части на света. Така например в отвъд океана се практикува в много домове в Канада, а в Европа е характерно за Скандинавия и за Балканите.

Нека си го кажем направо: Няма нищо по-грубо от това да накарате непоколебимо ваш гост, особено ако е не много близък човек, още с пристигането си в дома ви да свали обувките си. Това е доста нетактична постъпка. Ако питате вашия гост “Имате ли нещо против да се събуете?” какво би станало, ако той каже “Всъщност да, имам.” Нима ще го изгоните?

Действително, някои хора живеят в бели жилища, с бели мебели, още по-бели плочки и фрапиращо бели килими. Какво казва етикета по този въпрос? Ами всъщност, ако искате да имате толкова бяло жилище или трябва да свикнете, че няма да бъде толкова чисто за много дълго време, или пък трябва да помислите за друга подова настилка. Има и още една алтернатива – просто ще намалите броя на гостите, които влизат вътре и ще каните само онези, които споделят същата гледна точка по въпроса.

В събуването на вратата има един малко деликатен момент и той е следният:

За вас може жилището ви да е най-чистото място на света (и то може действително да е много чисто), но за страничните хора то е просто един апартамент/къща, където те не знаят кой е стъпвал преди това и не знаят дали вътре не е мръсно.

За вас например може да е неприятно, че някой ще изцапа килима ви, а за този някой може да е неприятно, че ще си изцапа чорапите.

Някои хора предлагат в домовете си пантофи за своите гости. Много мило ако и вие правите това, но само си помислете колко хора страдат от гъбични заболявания на краката и колко лесно тези гъбички се разнасят от крака на крака чрез общи чехли или пантофи. Ако един човек е вървял със своите заразени с гъбички крака, то има голяма вероятност този след него да се разболее също и да не разбере за това много дълго време.

Има хора, които се притесняват, че може краката им да миришат или пък чорапите им да са скъсани. Вие ще си кажете: “Добре, за мен това не е проблем. Аз ви моля да се събуете и нямам право да ви съдя за това дали краката ви имат добър вид, или лош и дали миришат, или не.” Разбира се, вие можете да сте много добре настроени към вашия гост, но подобно действие срещу него може да накърни достойнството му и да го накара да се чувства зле.

Грубо ли е да поискате гостите ви да се събуят у вас
4.3 (86.19%) 42 глас[а]

Масивен паркет София