Дълбоко почистване на килима – как да го направим

За да почистите килимите във вашето жилище, препоръчително е да правите това стая по стая. Имам предвид, че е добре да изберете едно помещение и да се концентрирате върху него, без да започвате с други стаи преди да сте приключили с предишните. За по-ефективна работа, препоръчително е да разделите почистването на стъпки и да ги следвате една по една:

Първа стъпка – започнете с прахосмукачката

Ако става въпрос за по-малък килим можете да го почистите и от горе, и от долу. Преместете го и изчистете и пода под килима. Това обаче е възможно ако става въпрос за малко килимче. Ако пък имате голям килим или мокет който да покрива по-голямата част от стаята, тогава

Втора стъпка – атакувайте всички петна и лекета

Това обаче е деликатен въпрос, който изисква да подходите по различен начин към всяка различна ситуация. Всички петна се третират по различен начин, така че подходете индивидуално.

Трета стъпка – пране

За да бъде основно почистен, вашият килим може да се нуждае от изпиране. Повечето килими позволяват това. Ако нямате прахосмукачка, която да пере килими и няма от кого да вземете такава на заем, тогава може просто да напълните един леген с гореща вода, да вземете една четка за търкане, да сложите в легена с горещата вода малко препарат за миене на чинии, след което да търкате килима на части.

Избирате си плод, например 1 квадратен метър и третирате там, след което избърсвате със суха хавлиена кърпа. Не е лошо ако използвате вентилатори и сешоари, с които да изсушите килима по-лесно.

Ако например имате от онези вентилатори, които се въртят в средата на стаята, можете след измиване на килима да го пуснете да се върти и да излезете от стаята. Така ще изсъхне много по-ефективно, от колкото ако оставите просто да изсъхва от само себе си без помощ.

За всички, които планират да перат килима в дневната:

Преди да започнете да третирате килим, препоръчително е да си изберете малко ъгълче на единия край, където да тествате избрания препарат. Някои препарати действат зле върху някои типове материи, така че винаги е препоръчително да сте предпазливи.

Почистване със сняг?

Може да ви звучи направо откачено, но действа чудесно. Следващият път, в който на вън падне дебела и пухкава снежна покривка можете да тествате тази идея. Напълнете една голяма кофа със сняг и почиствайте килима с него.

Това ще подейства много освежаващо на текстилната подова настилка, ще ви отърве от неприятните миризми, а ледената свежест ще унищожи куп микроби, бактерии и акари, които обострят алергии, астма и други подобни заболявания.

Sunrise паркет София