Евтин ламиниран паркет или скъп ламиниран паркет

Търсите ламиниран паркет и се колебаете на кой вариант да се спрете – евтин или скъп? Както във всеки друг случай всичко зависи от конкретната ситуация. Евтин ламиниран паркет можете да откриете в много търговски вериги.

Често произходът му е китайски, което не винаги означава лошо качество, разбира се. Важната характеристика, за която трябва да следите, обаче е степента на износоустойчивост на един ламинат.

Съвсем логично е един скъп ламиниран паркет да притежава множество качества, които са от изключителна важност за неговата продължителна експлоатация. Най-важното от тях е висок клас на износоустойчивост – минимум АС4/32 или често срещан АС5/33. Това означава, че повърхностния слой така е специално обработен по такъв начин, че да издържа достатъчно дълго време на по-високи натоварвания от човекопоток.

Този тип ламиниран паркет е подходящ за всекидневни, коридори, офиси, магазини и други публични пространства. Дъските се характеризират с красив дизайн, често имат фаска и имитират изключително добре дюшемета и паркети. Тези ламинати са и с по-голяма дебелина на ламелите в сравнение с много други модели. Често вече са и антистатични, а шумът от стъпването върху тях /така нареченото кънтене/ е редуциран до минимум.

Що се отнася до различните варианти евтин ламинат, то определено не можем да кажем много относно качествените характеристики. Главното им предимство е ниската цена, но както знаете поговорката – евтиното излиза скъпо. Това се дължи на по-краткия им експлоатационен срок, тъй като защитното им покритие е по-слабо и степента им на износоустойчивост е значително по-нисък.

Обикновено се поставят в спални, тъй като в този тип помещения не се влиза прекалено често. Класът им е АС3/31 и по-нисък, а десените отново наподобяват паркет. Само, че в този случай дъските са три-ламелни и повече приличат на малък паркет, отколкото на дюшеме както са скъпите варианти.

Преди да изберете евтин ламинат, имайте предвид, че смяната му изисква време и преместване на всички мебели. Ако искате да направите дългосрочна инвестиция във вашият под, то по-добре изберете скъп ламиниран паркет.

Евтин ламиниран паркет или скъп ламиниран паркет
4.3 (85%) 60 глас[а]

Масивен паркет София