Живи плетове и тяхното място в градината

При озеленяване на дворове, градини или други площи винаги е важно да използваме уменията и компетенциите на фирма за озеленяване, която е отлично запозната с най-добрите варианти според всеки случай.

Помолихме фирма за озеленяване Унигардън да напишат няколко препоръки за живите плетове и интересното озеленяване на градината, което можем да постигнем с тях. Те ни предложиха най-популярните живи плетове, които да имплементираме в нашата градина.

В повечето случаи се поддържат живите плетове неоформени и създават неповторим колорит в озеленяването на всяка градина.

Ето и по-популярните от тях:

Жив плет от Berberis

Изключително красив, неоформен жив плет се получава от Berberis stenophylla. Той е вечнозелен храст с тънки листа и клоните му са нежно извити. На пролет се обсипва с жълти цветове, които създават неповторим картина в градината. След като прецъфти се появяват плодчетата му. Можете да ги оставите или да подкастрите непосредствено след цъфтежа.

Жив плет от Escallonia

Този жив плет е най-популярен в крайбрежните области, тъй като понася морския климат. Чувствителен е към силни студове, затова трябва да сме нащрек. През юни се появяват червени цветове, които нямат декоративна стойност, поради което е добре непосредствено след появата им да подрежем, за да не се появяват отново.

Жив плет от Lonicera

Lonicera nitida е широко застъпен в озеленяването на дворове и градини. Тя е със зелени лъскави листа и когато се засажда за жив плет се нуждае от подпорки. Има дребни цветове, но след тях се появяват черни плодчета, които са интересни и имат декоративна стойност.

Жив плет от Pyracantha

P. coccinea и P. rogersiana често се използват за направата на живи плетове. Те се развиват добре на варовити почви и на открити места. Имат малки листа и се отрупват с плодове. Добре е след като прецъфтят да се подрежат.

Жив плет от Rosa

Някои рози са подходящи за направата на жив плет, но неоформен, защото повечето от тях не търпят подрязване. Но за сметка на това с почти всеки вид роса ще имате неповторима цъфтяща преграда, където пожелаете.

Жив плет от Spiraea

Най-често за жив плет в озеленяването се ползва S. Vanhouttei. Има интересни назъбени листа, а през май се отрупва с прекрасни бели цветове. Добре е да се подкастри след като повехнат цветовете. Често се използва и S. Thumbergii.

Живи плетове и тяхното място в градината
4.2 (84.8%) 50 глас[а]

Ламинат и ламиниран паркет