Замърсяват ли се наистина кърпите за баня

Много често чуваме да се говори какво ли не за това, че трябва често да перем кърпите за баня, че рядкото им изпиране крие рискове за здравето, че едва ли не в тях има цяла вселена от микроби, които само чакат как да се докопат до нас, за да ни навредят. Но дали наистина кърпите за баня се замърсяват и опасно ли е това замърсяване?

Повечето кърпи, които могат да се срещнат в наши дни на пазара, са изработени от 100 процента памук, което само по себе си е много хубаво. Макар и да е вярно, че след душ сте елиминира голяма част от микробите и мръсотията от кожата си и действително излизате освежени и чисти, то все пак процеса на триене с кърпата за баня по изкъпаното тялото ще изтрие не малко мъртва кожа.

Тя от своя страна ще се задържи в тъканта на влажната кърпа. И така съвсем кратко време след като сте я извадили от шкафа, кърпата ви за баня вече се превръща в едно идеално място за гнездене на мухъл и плесени, които толкова много обичат да се размножават във влажни бани.

Повечето хора оставят банята да се проветри, а някои, които имат повече късмет, дори имат прозорчета на баните си и го отварят редовно, за да се проветрява. Специалистите припомнят, че е много важно да се оставя банята да изсъхне напълно.

Истината е, че ако не проветрявате банята добре и не отстранявате влагата, банята скоро се превръща в един своеобразен терариум. Същият вид плесен, която завладява цялата баня и кара ъглите и да почерняват, всъщност може да се открие и по завесите от изкуствена материя и което е най-неприятно – в любимата ви памучна кърпа за баня.

Опасността е най-голяма в случаите, когато времето е по-хладно и между отделните къпания кърпата за баня не успява да изсъхне добре. Това позволява на тъканта да завъди голям брой плесени и лишеи, които ще процъфтяват необезпокоявани, защото за тях винаги ще има достатъчно влага, за да се осигури за тях благоприятна жизнена среда.

На практика, няма начин да перете кърпата си твърде често. Защо ли? Ами много просто – защото специалистите препоръчват да перем кърпата за баня след всяко ползване. Вие най-вероятно ще кажете, че това е невъзможно и почти всеки би се съгласил с вас.

Все пак ако искаме да спазваме точно съветите на специалистите за всяко нещо няма да ни стигнат 500 години, за да спазваме само препоръки, които казват колко често да се храним и как да чистим дома си или по колко пъти на ден да перем кърпите си. Факт е обаче едно – колкото по-често перете кърпата за баня, толкова по-добре.

Обзавеждане, паркет и интериор