Защо да почистваме вентилационната система

С цел по-добро циркулиране на въздуха и по-здравословна и качествена среда, редица модерни домове и по-големи жилищни и обществени сгради имат вградена вентилационна система. Тя е пригодена за това да поддържа добър баланс между нивата на влажност и на кислород в сградата и извън нея, за да осигурява въздушна циркулация и за да не може въздухът да се застои в помещението.

Често обаче се забравя, че вентилационната система трябва да се хигиенизира периодично и вместо положително, нейното влияние става негативно за нас и за нашето здраве. Получава се така, че вместо свеж въздух, в помещението нахлува струя “обогатен” с прах и спори въздух.

Вентилационните системи по правило трябва да се почистват основно. За щастие, не е нужно да правите това постоянно. Напълно е достатъчно тази процедура да се повтаря веднъж на всеки 5 години, за да се поддържа необходимото ниво на чистота.

Причината е, че във вентилацията може да се натрупа огромно количество прах, както и миниатюрните, но изключително вредни спори които противният мухъл и лишеите изхвърлят за да се размножават. При движението на въздуха, ако не се поддържа необходимата хигиена, тези прахови частици и вредни спори от различните плесени могат да навлязат в иначе добре почистеното помещение.

Добре е да се знае, че това изобщо не е безопасно. Специалисти предупреждават, че подобно неподдържане на хигиената във вентилационната система може да обостри различни алергични състояния, защото именно спорите на плесените са един от най-дразнещите алергени за човека.

В нормални обстоятелства, както вече казахме, едно основно почистване на вентилационната система във вашата къща или жилищна сграда веднъж на 5 години е съвсем нормално и разумно. Има обаче и някои изключения.

Така например, ако сте правили по-голям ремонт, който е предизвикал сериозно запрашаване, е силно препоръчително след това да извършите тази процедура рутинно с цел да се запази нивото на запрашеност в помещението в здравословните норми. В противен случай, праховите частици натрупани там по време на ремонта ще се върнат отново във вашия дом и в домовете на вашите съседи скоро след това.

Ако става въпрос за вентилационна система в по-голяма жилищна сграда, е препоръчително да се прави основно почистване и ако някой от близките до вас съседи е правил по-голям ремонт. Не забравяйте, че вентилацията е свързана и това може да повиши нивото на прах и във вашето жилище.

Особено внимателни трябва да бъдат алергичните хора, защото те най-силно страдат от липсата на хигиена във вентилационната шахта. Алергичната реакция може да се прояви по различни начини, но най-често симптомите наподобяват тези на грип или простуда, но с тази разлика, че не отшумяват след една седмица, а продължават постоянно.

Защо да почистваме вентилационната система
4.1 (82.26%) 53 глас[а]

Масивен паркет София