Защо различните орхидеи изискват различно отглеждане

Орхидеите могат да се сравнят с красива, но капризна девойка. Те са наистина пленителни, но същевременно са много придирчиви и понякога могат да побъркат дори и най-запаленият любител на цветята. Не бива да им е много влажно, но не обичат и твърде суха почва.

Не им допада да ги пече жаркото слънце, но не обичат и да е мрачно. Но защо всички орхидеи са толкова различни една от друга, макар че всички те произлизат от една толкова обща среда?

Почти всички видове орхидеи са родом от тропическите дъждовни гори на нашата планета, така че различните им нужди са малко изненадващи. Но всъщност обяснението е много просто.

Ако например отглеждате в своя дом орхидея, която традиционно вирее на земята, съвсем нормално е растението да обича по-често поливане, повече влага, а също и да проявява по-голяма толерантност към влага и вода по листата.

Традиционно тези орхидеи обичат влагата (но не калта, разбира се), което създава за тях идеалната среда за развитие и живот. Типичен представител на този тип орхидеи е Paphiopedilums.

Но не всички орхидеи са земни обитатели. Някои от тях живеят по клоните на други растения, най-вече на дървета. Но не ни разбирайте погрешно – орхидеите не са паразити!

Те не използват хранителни вещества от растението, върху което виреят. Те пускат всъщност въздушни корени. От това следва, съвсем естествено, че растението е свикнало да изсъхва напълно между отделните периоди на валеж.

Това показва защо някои видове се нуждаят от повече влага от други и именно това изисква различно отглеждане на вашите орхидеи според тяхната разновидност. Видът Dendrobiums е типичен представител на дървесните орхидеи, за които споменахме последно.

Всичко това обаче не се отнася само за водата. То важи и за светлината, която растението получава. Растенията, които обикновено виреят на по-високи места по клоните на дърветата в естествената си среда получават много повече светлина в сравнение с онези, които обитават приземния слой на дъждовната гора, където слънчевата светлина постоянно не достига.

За да разберете дали вашата орхидея получава достатъчно слънчева светлина, просто наблюдавайте нейните листа. Най-общо казано, те трябва да са светло зелени. Ако са тъмно зелени, това е индикатор, че растението не е получило достатъчно светлина.

Ако пък листата са червеникави, това сигнализира за твърде много светлина. Ако вашата орхидея е по светлолюбива, трябва да я поставите на прозорец, който гледа на юг или на запад, където слънчевите лъчи са най-силни.

Ако пък имате по-сенколюбива орхидея, най-добре изберете северни или източни прозорци. Може да ви звучи странно, защото източните стаи са обикновено доста светли, но те получават светлина рано сутрин, когато слънчевите лъчи са най-меки.

Sunrise - подови настилки и интериорни решения