Изборът на тапети-важна стъпка

До скоро тапетите бяха отживелица на старото строителство. Бяха зачеркнати от инериорното оформление на дома като демоде. Днес обаче те се завръщат с пълна сила и разкриват огромен потенциал от интересни идеи.

Омръзнало ви е да гледате еднообразните стени в жилището си? Може би за вас е дошло времето да внесете малко свежест в интериора, като поставите тапети. Те могат да бъдат прекрасен акцент на някоя стена или да покрият цялата площ на четирите стени в помещението.

Изборът е изцяло ваш и зависи от ефекта, който искате да постигнете. Съветваме ви да обмислите внимателно решението си, защото поставяйки тапет, той ще е част от дома ви за доста дълго време. В повечето домакинства е характерно тапетите да се подменят на голям период от време 10-15, та дори и 20 години.

Те не са като стените покрити и с латекс, да им сменяте цвета всеки път, когато решите, че ви е омръзнал или има нужда от освежаване.

Вижте какви са и видовете тапети, предлагани на пазара.

1. Еднокомпонентни

Те са по-малко издържливи за сравнение с другите видове. Изградени са от еднопластова хартия. Цветовете на тапета се отпечатват върху нея и тогава се пресова, за да се придобие и релеф.

2. Тапети с релеф

Характерно е за тях, че са направени от два пласта хартия като втория се явява и самия релеф на тапета.

3. Тапети от винил

Напоследък са много използвани в бита. Те имат покритие от поливинил хлорид, което им осигурява много добра защита от слънчева светлина и влага. Хубавото при тях е, че при самото им залепване се заличават ръбовете на тапета, което е естетически по-добре.

4. Стъклен текстил

Тези тапети са много специфични от към изработка. При тях се изпичат фини частички стъкло и се свързват в нишки, така че да оформят самия тапет. Ако изберете такъв вид трябва да знаете, че е определящо мястото, на което ще ги залепите. То трябва да е идеално почистено и заравнено.

5. Текстилни тапети

Те създават много стил и елегантна визия на стените в жилището ви. Можете да ги откриете в най-различни цветове с огромно разнообразие от десени. Създават добра акустика на помещението, в което са залепени. Техният най-външен слой е от текстил и са много приятни на допир.

6. Тапети за боядисване

Не се учудвайте от този вид, Създадени са и такива тапети, който можете да пребоядисвате колкото пъти пожелаете. Те са на винилова основа и можете да им сменяте вида често.

Избора на тапет трябва да бъде внимателно премислен. Огромно е разнообразието им и трябва да сте наясно с плюсовете и минусите на вида, който сте си избрали. Съобразете се с нуждите на дома ви и възможностите за поддръжка на тапета. Не на последно място е и бюджета, който сте си определили.

 

Многослоен паркет от Sunrise-bg.com