Каква палма да си вземем у дома

Палмите са едно от най-обичаните растения. Радваме им се, когато ги видим на вън сред природата, на снимки и картички, по филми и видеоклипове, както и у дома, когато ги гледаме като стайни растения.

Те носят усещане за екзотика, за тропици и за топлина. С очарованието си палмите създават усещане за красота, комфорт и финес, вързвайки се идеално с дизайна на абсолютно всеки дом, независимо дали сте се насочили към консервативен делови стил в по-сухи и студени нюанси при обзавеждането или сте решили да внесете южняшка нотка и усещане за тропици, съчетавайки топли и ярки цветове и багри. Палмите са идеалното решение, без значение от ефекта, който искате да създадете.

Но каква палма да изберем за отглеждане в домашни условия? Това е наистина много трудно и изискващо внимание решение, защото всяка палма си има своите особености и нужди. Изискванията за всеки вид са различни, но също така различни са и самите ползи, които човек може да получи от отглеждането на даден вид палма.

Каква палма да изберем?

Ако искате да имате у дома си палма и да я отглеждате като стайно растение, най-добре е да се насочите към палмата арека. Тя е изключително стилно растение.

Може да се постави не само в къща или апартамент обзаведени във всякакъв стил, но също така би паснала идеално и за всеки офис. Палмата арека е предпочитано растение от хората, които искат да придатат свежест на някоя стая. Връзва се прекрасно към интериора на ярко оцветени помещения.

Арека създава здравословна среда у дома

Палмата арека оказва изключително благоприятен ефект върху човешкото здраве, когато я отглеждате у дома. Причината е в това, че тя има уникалното свойство да прочиства въздуха в помещението, в което се намира.

Учените са установили, че растението има свойството да абсорбира формалдехид и ксилен от въздуха. Но това далеч не е всичко. Растението доказано абсорбира различни видове токсични летливи органични съединения, като например такива, които се отделят от освежителите за въздух или цигарения дим, от ПВЦ дограми, килими и тапети.

Как да се грижим за арека?

Арека е растение, което е способно да ви даде много, ако сподели вашия дом с вас, но все пак ще трябва да положите и малко грижи, за да осигурите на растението необходимите добри условия за живот. А това стайно растение наистина не се нуждае от кой знае какви грижи.

Необходимо е да осигурите на палмата място с достатъчно светлина, защото както всяка палма, арека обича да е обливана от светлина, макар че не препоръчително да стои през лятото под преки слънчеви лъчи. Добре е да я поливате редовно, но без да я преовлажнявате.

Поддържайте пръстта леко влажна. Освен това е важно да я пазите от студ. През зимните месеци не я оставяйте на терасата! Приберете палмата вътре. Не я дръжте в стая, която никога не се отоплява, защото растението не може да оцелее при ниски температури и ако в стаята стане по-студено от 13 градуса, това може да унищожи растението.

Екзотичен паркет от Sunrise-bg.com