Какво можем да правим с виното освен да го пием

Може би ви звучи абсурдно да правите с виното нещо друго, освен да го пиете. Има обаче случаи, в които, например след парти, сте отворили твърде много бутилки с вино и няма как да ги изпиете, освен ако не сте решили да ставате битова пияница.

Така например, ако виното не се консумира скоро, най-вероятно ще откриете, че неговите вкус и аромат са се променили. Има обаче приложения, в които виното, макар и вече променено на вкус, си остава все така добро и можете да го оползотворите по различен начин освен да се давите с неговия променящ се вкус.

Ето няколко интересни неща, които може би не знаете:

1. Виното подобрява кожата

Виното е полезно не само ако го пиете, но и ако го нанесете върху кожата. То продължава да бъде антиоксидант, дори и когато вкусовите му качества не са във вихъра си. Ако го използвате да тонизирате кожата си с него, виното ще ви дари с бебешки гладка кожа.

Когато видите как действа върху бръчките, може би никога повече няма да се сетите да пиете тази напитка, а ще я наредите до кремовете си за лице.

2. Почиства плодове и зеленчуци.

Поставете виното в пулверизатор и почистете с него плодовете и зеленчуците. Алкохолът във виното ще почисти замърсяванията далеч по-добре от водата. Алкохолът дори убива сериозни замърсители като ешерихия коли и салмонела.

3. Почиства кухнята

Бялото вино е изключително ефективно в почистването в кухнята. То може да унищожи всички вредни бактерии наоколо и то не по-малко ефективно от пълните с химикали препарати. Само внимавайте, защото киселината във виното може да увреди някои повърхности като гранит.

4. Направете оцет

Не е нужно да купувате оцет, ако имате останало вино. Престоялото вино само се превръща в оцет, не по-лош от този в супермаркета. Веднъж започнали да правят това, някои хора почти напълно спират да купуват оцет и използват само този, който сам е станал с времето от тяхното престояло вино.

5. Замразете го

Замразете това вино, което ви е останало във формичка за лед. Така когато ви се наложи да готвите нещо с вино или да мариновате нещо, винаги ще имате на разположение малко количество. Ако виното не е твърде старо и вкусът му все още бива, можете да използвате кубчетата, за да охлаждате през лятото винени коктейли, например сангрия.

6. Премахва мазни петна от смазка

Ако сте смазвали пантите на вратите, но са останали мазни петна, можете да ги почистите с малко бяло вино. Ако петната са упорити, можете да добавите и сода за бикарбонат за по-силен и добър ефект.

Какво можем да правим с виното освен да го пием
4.3 (85.85%) 41 глас[а]

Многослоен паркет от Sunrise-bg.com