Какво представлява домашния прах

Имате ли усещането, че всеки ден се налага да почиствате огромни количества прах от повърхностите във вашия дом? Сякаш чистите все повече и повече, а ужасният прах продължава се наслоява все по-бързо върху мебелите.

Лошата новина е, че винаги ще трябва да чистите и никога няма да се отървете напълно от праха, а добрата новина е, че можете драстично да съкратите броя на пътите, в които трябва да чистите в месеца.

Въпреки, че можете да се справите с най-големите източници на прах и да спрете прекомерното запрашаване на вашия дом, винаги ще има нужда да се чисти и винаги ще продължава да се акумулира известно количество прах.

Нормално е, всеки човек чисти праха в дома си, а само след няколко дни вижда, че той отново се е натрупал и то доста. И за съжаление, все още никой не е измислил средство, с което да накара сивата досада да изчезне напълно.

Как да намалите нуждата от почистване на праха?

Модерните прахосмукачки, които изхвърлят обезпрашен въздух, са едно много добро решение, защото прах се натрупва основно след почистване с прахосмукачка. Друго решение са пречиствателите на въздух. Те всъщност вършат прекрасна работа и драстично ще намалят нуждата от чистене, но ако искате у вас да е наистина чисто и да няма прах решението е само едно – чистене, чистене и пак чистене!

Какво всъщност представлява праха?

Прахът се дели на две групи – малки прашинки и много малки прашинки. Малките са с размер над 10 микрона и представлява около 90% от домашния прах или това, което виждате по повърхностите във всекидневната след като пропуснете няколко дни да изчистите.

Много малките прашинки пък са с размер под микрона. На тях се пада около 99% от всичкия прах, но у дома заемат едва 10% от праховите натрупвания. По-големите от тези два типа частици представляват мъртви клетки и текстилни влакна.

В ежедневието човешкото тяло изпуска огромно количество от тези миниатюрни мъртви клетки. Текстилните влакна, ако са с размер над 20 микрона, са точно това, което виждате да лети във въздуха на фона на лъч светлина, проникващ в затъмнено помещение. Други източници на прах са косата по главата ви и козината на домашните животни, полените от растенията, частици от мравки, термити и хлебарки и много други.

Наистина малките частици с размер под 10 микрона са невидими за вас и няма как да ги забележим дори и ако се натрупват дълго време по мебелите, те просто са твърде малки. Именно те обаче, са тези, които засягат здравето ни.

Точно те са тези, които причиняват различни видове алергии. Сред причиняващите алергии частици спадат основно полените и спорите. Сред тази категория малки, но вредни частици спадат също и частици от боя, която е произведена преди 1978 година.

Ако имате алергия към прахови частици, реално погледнато вие сте безсилни да се справите без помощта на специалист. Миниатюрните прахови частици са толкова малки и невидими с просто око, че няма как да ги почистите от дома си. Точно тук идва ролята на опитния лекар, който ще ви помогне да установите кое точно причинява вашата алергия и ще ви помогне да разберете кое точно трябва да премахнете от дома си.

Какво представлява домашния прах
4.3 (85.11%) 47 глас[а]

Ламинат и ламиниран паркет