Какво представлява мухъла

Може би много пъти сте си задавали въпроса как успяват мухълът и плесента да да се “нанесат” трайно във вашия дом и защо опитите ви да се отървете от него често са безуспешни. Може би си задавате въпроса как по-ефективно да го почистите и да се отървете от него и как да се предотврати неговото връщане отново в близко или по-далечно бъдеще.

Специалистите съветват: Има едно златно правило – елиминирайте възможните източници на влага. Защо? Много просто – защото мухълът и влагата вървят ръка за ръка. Където единият, там и другият. Но преди да започнете борбата с мухъла, вие трябва да го опознаете, защото, както се казва, трябва да опознаем врага си за да го победим. И така нека видим какво знаем за него.

Какво всъщност представляват мухълът и плесента?

Какво пък толкова лошо има от малко мухъл? Това се питат много хора докато неприятните и вредни за здравето плесени си стоят скатани далеч от погледа на хората. Докато си се спотайва зад пералнята, или пък под килима, в мазето, или надничат само около ръба на тапета, или пък си се развива необезпокояван зад шкафа в кухнята никой не се чувства особено притеснен.

Подобно на старата мъдрост – далеч от очите, далеч от сърцето. Същото е и с плесените и мухъла – далеч от очите, далеч от ума. Да, но всъщност това мислене е доста грешно. Защото мухъла не разяжда само вашия дом, но и нещо много по-ценно – здравето ви.

Знаете ли, че всъщност мухълът е най-големият консуматор на планетата? Това е добра новина за всички хора, които само мислят за какво да похарчат пари и не се интересуват от нищо друго освен от дрехи и храна.

Казваме “добра новина”, защото очевидно има нещо, което е много по-консуматорски настроено. Самата цел на мухъла е да изконсумира и изсмуче хранителните вещества от всяка органична материя, до която успее да се докопа.

Второто характерно свойство на тази отвратителна пълзяща по стените жива материя е, че се нуждае от много влага, за да могат нейните примитивни храносмилателни ензими да си свършат работата.

Има ли разлики между мухъл и плесен?

Всъщност да, такава разлика наистина има, но на ежедневна база (ако разбира се не е с научна цел) можем да наречем всичко мухъл. Плесените не са нито растения, нито животни. Те са микроскопични организми и съдържащи ензими (отговорни за храносмилането и рушенето, което причиняват) и спори (отговорни за процеса на възпроизвеждане).

От научна гледна точка, мухълът попада в рамките на царство “гъби”, което включва гъби, дрожди и други очевидно нелицеприятни създания. Но истината е, че разпадът, който плесените причиняват на организмите си има своето предназначение в дивия свят и със сигурност носи много ползи на природа.

Без плесените, падналите дървета, мъртвите животни и паднали от дърветата плодове няма да се разлагат. Нашата земя би се затрупала с мъртви организми до степен, която би попречила развитието на живота.

Освен това, когато не е на тавана, мухълът си има и своите предимства. Без него нямаше да съществуват много лекарства, като пеницилин, както и много видове вкусно и качествено сирене. Проникнал у дома, обаче, мухълът може да провокира неприятен мирис и дори да увреди структурната цялост на къщата ви.

Какво представлява мухъла
4 (79.46%) 37 глас[а]

Sunrise паркет София