Как да гледаме фикус бенджамин

Фикусът бенджамин някога беше едно от най-популярните стайни растения в България. Хората го отглеждаха и развъждаха съвсем лесно. Привличаше ги лекотата, с която това дърво се гледа, както и това, че то лесно пораства голямо, придава екзотика и свежест във всяка стая.

През последните години малцина отглеждат фикуси в дома си, но всъщност това е може би идеалното тропическо растение за отглеждане в домашни условия. Ако искате да си имате едно такова прекрасно дръвче у дома, вижте как трябва да се грижите за него и какво трябва да знаете.

Колко голям пораства фикуса?

Много хора се изненадват когато видят, че любимият им домашен фикус бенджамин е достигнал за кратко време почти до тавана. Това обаче не бива да ви изненадва, защото в дивата природа и при подходящи условия тропическото дърво може да достигне смайващата височина от 15 метра или приблизително колкото 6 етажна сграда.

Какво растение да вземем?

За да се адаптира към условията на вашия дом, препоръчително е да вземете малко растение и да му намерите място. Така то не само ще привикне лесно, но и ще се развива според мястото на което се намира. По-големите и зрели растения понякога не могат да се адаптират към нова среда, а клоните им много често не пасват на мястото, където желаете да поставите саксията.

Светлината

Изберете място, което е светло, но не получава пряка (директна) слънчева светлина. Растението не обича да му е твърде горещо. Препоръчително е да го сложите близо до прозорец, който е скрит зад ефирни завеси. Така дървото ще получи светлина, но не твърде много.

Водата

Фикус бенджамин изисква балансирано поливане. През летния сезон, когато растението се развива усилено, то изисква да се поддържа постоянно лека влага на почвата, докато през зимния сезон, когато на практика то почти не расте, е добре да се забави интензитета на поливане. Препоръчва се да избърсвате листата с мокра кърпа и да ги напръсквате с пулверизатор, защото те обичат влагата.

Преполиването

Ако сте прекалили с поливането на вашия фикус, ще разберете това по листата. Те започват да стават жълти или кафяви и да падат.

През зимния сезон

През мрачните и студени месеци от годината фикусът на практика “спи”. Тогава можете да го поливате два пъти в месеца. Ако листата започнат да клюмват на долу, значи не му достига влага и трябва леко да зачестите поливането.

Как да го размножим?

Най-лесният начин да развъдите вашия фикус бенджамин е да вземете малко клонче и да го поставите в съд с вода или влажна пръст, за да пусне коренче. Препоръчително е да го направите с вода, за да знаете дали растението ще се хване.

Как да гледаме фикус бенджамин
4.2 (84.09%) 44 глас[а]

Sunrise - подови настилки и интериорни решения