Как да действаме при запушена тоалетна

Запушената тоалетна често хвърля всички у дома в паника, защото никой не желае мръсотията от тоалета да прелее и да замърси банята. Ако обаче знаете как да действате, сами ще се уверите, че в една запушена тоалетна всъщност няма абсолютно нищо страшно. Всъщност, можете да решите проблема само с няколко прости действия (поне в повечето случаи).

  1. Вземете гумена помпа.

Това е най-простият инструмент за отпушване на канали, но откровено казано е и най-ефективен. Важно е да има достатъчно вода, за да може помпата да получи необходимата тяга и да раздвижи задръстването.

Преди да започнете да отпушвате с гумена помпа, предвидете да наслагате наоколо някакви стари кърпи, парцали или стари вестници, които да предпазят, в случай че мръсна вода от тоалетната се разплиска наоколо. За около 90 процента от запушените тоалетни е достатъчен само един специален инструмент – гумена помпа тип камбана.

На практика всяко затруднение в оттичането на водата всъщност показва, че вашата тоалетна е поне частично запушена. А ако тоалетната е напълно запушена, няма как да пропуснете това, защото водата ще се пълни до горе и може дори да прелее. Ако това е случаят с вашата тоалетна, дайте на водата около 10 минути да се снижи нивото, а след това атакувайте проблема с помпата.

При повечето запушвания е достатъчно да се направят 15 – 20 енергични движения с помпата за тоалетна и водата започва постепенно да се оттича. За да сте по-ефективни старайте се в гърнето на тоалетната да има достатъчно вода за да използвате силата на водата, а не тази на въздуха.

  1. Змия.

Ако запушването е по-сериозно и не можете да се справите единствено с помощта на помпата, тогава на помощ идва друг инструмент, наречен “змия”. Той е дълга здрава и гъвкава жица, чийто връх слабо наподобява на тирбушон, а предназначението му е да “разбие тапата”, когато се натъкне на такава.

  1. По-сериозни действия при провал до сега.

Ако всичко, което до сега сте предприели по отпушването на канала е завършило с гръм и трясък, най-вероятно ще се наложи да спрете водата, да премахнете временно цялото гърне на тоалетната и да проверите какво запушва тръбите ви. В по-лошия случай е възможно запушването да е на по-голяма дълбочина. Ако това е така, най-вероятно няма да се справите без помощта на опитен специалист водопроводчик.

Допълнителни съвети:

  1. Избягвайте химикалите. Не си мислете, че силните препарати ще свършат работата вместо вас. Те понякога работят доста ефективно, но са по-бавно действащи. И когато се случи така, че да не помогнат, трябва да прочиствате каналите докато са пълни с препарат.Ако сте опитвали да отпушвате с химикали, но не се е получило, пуснете малко вода и оставете известно време, за да се оттече препарата в канала, след което ползвайте другите инструменти, като внимавате изключително много да не попада от опасния препарат върху кожата и особено върху очите!
  2. Да се държи капака на тоалетната затворен, особено ако имате малки деца. Така играчки и четки за коса няма да попаднат в тоалетната.
  3. Никога не изливайте вещества склонни към втвърдяване в тоалетната. Те включват мазнини, силикон, восъчни продукти и други.
Ламиниран паркет