Как да декорираме дома си 7 чудесни и лесни идеи

Когато нещата в живота ни не вървят или често сме в лошо настроение изпитваме силно желание да променим нещо. Чудесна идея е да започнем с промяна на декора в дома си. Леките промени в декорирането биха могли магически да променят вашето настроение.

Често решаваме да променим нещо в дома си, защото до болка ни е омръзнала старата декорация. Независимо от причината промяната в декора е лесно и не е задължително да вложите купища пари.

Да започваме! Ето 10 лесни идеи как да декорираме дома си.

1. Сменете цветовете.

Не е нужно да сменяте тапетите или да пребоядисвате дома си.

Можете да започнете със смяна на цветовете на дивана. Можете да използвате кувертюри с нови цветове. Не се ограничавайте само с цвета, бихте могли да опитате с различни материи и текстури. Свежа идея е да използвате различни покривала от плат или кожа върху петната по мебелите, подовете и дори върху стените.

Ако смелите цветови решения не са във ваш стил можете да опитате с нещо семпло и незабележимо.

Ако все пак се осмелите да пребоядисате стените имайте предвид, че топлите и светли тонове правят дома ви да изглежда по-светъл и приветлив. Светлите пастелни тонове създават илюзия пространство.

2. Осветлението

Едва ли има нещо, което да създават толкова настроение, колкото правилното осветление. Когато декорираме дома си е добре да му обърнем специално внимание.  На първо място осветлението трябва да се съобразено с начина, по който се използва стаята. Все пак е обичайно стаите да имат повече от една функции. Ето защо бихте могли да помислите как най-оптимално да проектирате осветлението си.

Колкото повече източници на светлина има с помещението толкова по-добре изглежда то. Освен класическите полилей бихте могли да поставите лампа на пода и една или две по-малки лампи на маса или върху други подходящи мебели. Не прекалявайте с лампите – все пак искате уютен дом, а не дискотека.

3. Специални поставки за малки предмети

Малките предмети винаги са чудесно допълнение към декора на вашият дом. Те придават живот на дома ви.

Поставянето на малки шкавчета и етажерки могат да се окажат е едно наистина практично решение, особено ако все се чудите къде да слагате ключовете си и пощенските брошури.

4. Използвайте правилото за нечетен брой предмети

Едно чудесно правило, особено в случаите, когато се чудите по колко броя от един и същи брой да поставите на масата или на етажерката. Освен, че има и суеверна асоциация, специалистите по вътрешен дизайн са категорични, че нечетният брой е по-привлекателен и разчупен за окото.

5. Симетрия и размери

Безспорно е, че симетрията и големината на предметите и мебелите са от значение за комфорта в нашия дом. Правилата за симетрия и създаване на оптични илюзии са част от художественото изкуство, но намират прекрасно приложение и в декорирането на дома.

При еднакви на по размер предмети домът ви би изглеждал по модернистичен и елегантен. Ако заложите на премети с различни големини и асиметричност, то домът ви ще изглежда по-непретенциозен и уютен.

6. Винаги избирайте премети, които Вие харесвате

Независимо дали ще поставите нова картина, странен предмет за декор или ще купувате нова мебел бъдете честни със себе си. На първо място бъдете сигурни, че тази вещ ви харесва. Вие не купувате аксесоарите за гостите и роднините си, нали? Ако искате да се чувствате добре във вашия дом избирайте само неща, които ви допадат.

7. Не претрупвайте

Кича никога не е бил на мода и никога няма да е. Когато декорирате дома си бъдете умерени. Не претрупвайте с излишни мебели, предмети и аксесоари. Ако имате твърде много любими статуетки или вази по-добре е да ги подменяте на няколко месеца, а не да ги скупчвате всичките на етажерките.

Действайте! Развихрете своята фантазия и превърнете своя дом в мечтаното местенце за живеене.

Как да декорираме дома си 7 чудесни и лесни идеи
4.2 (84.71%) 34 глас[а]

Sunrise паркет София