Как да държим под контрол бързо разпространяващите се цветя в градината

Сигурно на много от вас се е случвало да харесате някое цвете и да ви се прииска да го имате в градината си. Колко прекрасно, нали? Но понякога дори и тези нежни и деликатни създания, цветята, могат да се превърнат в истинска напаст и да започнат да ви се натрапват на всяка стъпка.

Уж сте ги засадили край алеята, а съвсем скоро виждате, че са поникнали и наоколо, нарушавайки симетрията на вашата цветна леха и завземайки пространството на други растения.

Ако например сте опитвали да отглеждате в двора си лилиуми, най-вероятно сте забелязали колко инвазивни могат да бъдат тези на пръв поглед фини и нежни растения. Те бързо обхващат големи площи от двора и завземат територията на другите по-деликатни растения.

И не само лилиумите правят това. Просто някои растения са много по-устойчиви и адаптивни, а външният вид лъже. Както е с въпросните лилиуми, които са много по-силни растения, от колкото изглеждат.

Разбира се, в това да имате двор пълен с цветя няма нищо лошо, стига да имате контрол върху разпространението им и да ги отглеждате там, където са ви нужни.

Много растения бързо разпространяват семената си наоколо, а други имат бързо развиваща се коренова система, която завзема околните пространства. При всяко растение може да е различно. Но общото във всички случаи е, че вие искате да имате контрол върху разпространяването на растенията във вашия двор и това е важно за вас.

А как можете да го направите? Как можете да следите за разпространението на цветята само там, където вие искате да бъдат? Много просто – с помощта на една обикновена саксия. Единственото, което се изисква да направите е да изрежете дъното на саксията и да заровите получената преграда без дъно в земята.

Поставете я така, че да не се виждат стените на саксията, за да не е грозно. Гледайте дълбочината да е поне 20 – 25 сантиметра, за да бъдете сигурни, че цветето ще си стои на мястото. Ако саксията е много плитка някои растения могат да развият коренова система, която да пропълзи под саксията и да се разпространят наоколо.

Това е добра тактика за контрол върху растенията във вашия двор, но ако сте решили да засадите малко мента или ягоди за разнообразие, знайте, че те могат да се разпространят много бързо и трика със саксията няма да подейства и най-здравата и непреодолима преграда под земята не може да им попречи и да ги спре.

Многослоен паркет от Sunrise-bg.com