Как да запазим пода чист, когато очакваме голямо събиране на хора у дома

Когато си поканите близки приятели на гости, винаги можете да ги помолите да се събуят на вратата, особено ако и те правят така, когато ги посещавате в техния дом.

Ако обаче очаквате да ви посетят по-голям брой хора, например организирате голямо фирмено или новогодишно събиране, или пък у дома ви ще има годеж или друг голям повод, който ще предизвика навалица от гости, събуването на вратата не е решение.

Не можете да накарате 20 човека например да струпат общо 40 обувки край вратата. Това би било отвратително, да не говорим на какво ще започне да мирише къщата ви. Най-вероятно всеки домакин би предпочел да изпере основно килима си след подобно събиране от колкото да се обгази с миризмата на спарени обувки и чорапи.

Ако пък събирането е през зимата, тогава положението става още по-трудно. Тогава и улиците са много по-мръсни и хората носят много по-спарващи и топли обувки. Истински ужас – сякаш сте изправени пред безизходица и не знаете как да постъпите. Ами ако на вън има кал или киша? Още по лошо!

Ето какво можете да направите, ако на вън времето е лошо и улиците са мръсни. Започнете с двойна защита. Пред вратата оставете голяма, дебела и пухкава изтривалка и карайте всички гости да чистят обувките си там много старателно.

Не да бързат да претупат чистенето, а да се постараят всичката мръсотия да остане там. След като са се изчистили там, помолете гостите си да се изчистят на втора изтривалка, която предвидливо сте поставили от вътрешната страна на вратата. Тя може да не е толкова голяма и плътна като първата, но е добре да я има.

Ден преди събитието бихме ви посъветвали да премахнете някои от килимите у вас. Постарайте се да останат само плочки (това би била най-добрата алтернатива), балатум или пък гол дървен под (паркет, дюшеме, няма значение).

Така ще можете след гостите просто да почистите пода старателно и след това да върнете чистите си килими обратно там. Ще кажете, че се страхувате дървеният ви под да не се повреди от падаща киша или вода от ботушите, ако на вън е имало сняг? Точно за това ви предложихме първата плътна и мъхеста изтривалка на вратата.

Така или иначе след гостите се замърсява. Не можете да очаквате след тях да е така, сякаш никой не е влизал. Но със сигурност можете да намалите “щетите” до минимум и то с не много усилия.

Ако пък имате у дома машина за пране на килими (все повече домакинства могат вече да перат килимите си сами у дома), би било по-добре да не махате килимите, а просто после да ги изперете. Така ще предпазите дървената подова настилка, ако имате такава, от евентуално измокряне или издраскване, ако някой от гостите носи остри токчета и ще почистите само килима.

Как да запазим пода чист, когато очакваме голямо събиране на хора у дома
4.2 (84.74%) 38 глас[а]

Магазин за ламинат в София