Как да засадим авокадо

Мислили ли сте си да си засадите някакво екзотично и интересно дърво в градината? Нещо, което да е уникално, рядко за нашите географски ширини, но и да може да вирее на вън, поне през по-голямата част от годината?

Някои хора садят киви, други опитват с по-популярните в южната ни съседка Гърция лимони, но малко хора се сещат за авокадо. Това растение като цяло не е характерно за умерените ширини, но доста успешно се отглежда в страни като Испания, така че не е много трудно да се адаптира и към условията на България, поне в места с по-мек климат като Бургас или района на Сандански в югозападните части на България.

Във всеки случай, нашият съвет е като начало поне да не го садите директно в земята, а да започнете с голяма и удобна саксия. Макар че растението може да издържи на кратки периоди с температури около 0 градуса, знаете по нашите ширини се случват внезапни застудявания, което може да ви изиграе лоша шега. И така, сега към подробностите.

Вземете едно узряло авокадо и го разрежете внимателно по дължина на две равни половини като внимавате изключително много да не нараните костилката в средата. най-добре е въобще да не я докосвате с ножа.

Отстранете месото от костилката, след което я измийте с топла вода. Не използвайте сапун. Не отстранявайте светло кафявото покритие на костилката, защото ако го направите рискувате нищо да не порасне от костилката.

Забийте 4 клечки за зъби от четирите страни на костилката. Едната клечка трябва да е от предната страна, втората – от задната страна, третата – от ляво и  четвъртата – от дясно. Ще се получи нещо, което наподобява кръст и което ще позволи на костилката да се закрепи върху чаша с вода, но без да потъва костилката вътре. Дълбочината на пробиването трябва да е не повече от половин сантиметър.

Напълнете една чаша с вода до горе и поставете костилката от авокадо да стои частично потопена във водата като се прикрепя на повърхността с помощта на крачетата, които сте направили от клечките за зъби. Обърнете внимание, че трябва да поставите костилката така, че овалната част да сочи надолу, към дъното на чашата, а заострената трябва да е обърната нагоре и да е извън водата.

Сложете костилката на осветено място, най-добре край прозореца. Сменяйте водата на всеки два или пък три дни за да и се старайте да бъде на умерена температура. След около две или ти седмици, но по-малко от месец костилката ще започне да се променя, придобивайки друг цвят и бръчици по повърхността.

Постепенно костилката ще започне да се разцепва от горния и от долния край, а към четвъртата седмица ще покарат коренчета и ще започне да покълва от горната страна. Когато се оформят добре изразени листенца и коренче, засадете растението в саксия.

Това е препоръчително, защото като цяло растението не обича температури под 10 градуса. За сметка на това, можете да го вадите на двора или на терасата поне от ранна пролет до късна есен.

 

Интериорни решения Sunrise