Как да избегнем появата на мухъл в банята

Щом веднъж се е появил мухъл около вашата вана или душ, понякога може да се окаже твърде трудно да се отървете от него. Въпреки това, използването на тези техники за премахване на излишната влага от банята може да ви помогнат изключително много в борбата да държите мухъла под контрол. Нека видим какво трябва да знаем и как можем да действаме:

В основата на всичко седи едно нещо, а именно премахване на влагата от вашата баня.

Погрижете се да поставите някаква вентилация в помещението. Наистина, повечето жилища в България не са пригодени така, че лесно да инсталирате подобни приспособления, но знайте, че това е голяма част от решението на проблема.

Няма ли вентилатор или някаква вентилационна система, която да осигурява приток на свеж въздух, знайте че няма как да се справите с проблема много ефективно. Ако пък имате вентилационна система, уверете се, че осигурява достатъчно свеж въздух и помага в подсушаването.

Без значение къде живеете – в блок, къща, луксозно голямо жилище или малко апартаментче, на морския бряг или в планината, високото ниво на влагата в банята прави пълната защита от мухъл почти невъзможна, а опитите да се отървете от него – безполезни и неефективни, и то без значение колко сте старателни и колко се борите с влагата.

Премахването на влагата е ключът към предпазване от поява на мухъл и от неговото неконтролирано разпространяване. За да бъдете ефективни можете да изпълните следните стъпки:

  1. Първо, много е важно след баня или душ да се подсуши банята и не само това. Добре е ако имате от онези чистачки за почистване на прозорци и да избутвате всичката вода към канала, за да не остават локви в самата баня. Това силно ще намали шансовете на плесента да пребъде в помещението.
  2. Второ, не е достатъчно само да имате вентилация в банята. Важното е и да я включвате да работи веднага след като сте си взели душ и да не я спирате поне 30 минути след това.
  3. Трето, ако имате плочки, обработвайте ежегодно линиите на фугите със стандартен водоустойчив проукт.

    За да се отървете от вече съществуващ мухал, изтъркайте го с препарат и вода, след това оставете повърхността да изсъхне напълно. Друга алтернатива е да използвате разтвор от 10 процента белина и 90% вода (по-силен разтвор на белина няма да даде по-добри резултати). Оставете да постои така, след което изплакнете с вода и подсушете.

    Ако вентилацията на вашата баня не изсуши помещението в следващите 10 минути, най-вероятно не е достатъчно мощна и трябва да вземете мерки. Имайте предвид, че зависи и от големината на вашата баня. При по-големи пространства е нужна по-мощна вентилационна система.

Как да избегнем появата на мухъл в банята
4.2 (83.81%) 42 глас[а]

Sunrise паркет София