Как да извадим кокосовата палма от саксията и да я засадим в земята

До колкото ние тук в България нямаме условия да отглеждаме кокосови палми на вън, това не означава, че не можем да засадим растението в оранжерия и по възможност през горещите летни месеци да го изкарваме на вън.

Да, може би ще кажете, че това не е добре за кокосовата палма, но от къде да започнем? Най-вероятно осъзнавате колко нетипично е това растение за нашите географски ширини и може би си давате сметка, че е напълно нетипично дори и това, че го отглеждате в дома си.

От друга страна, именно трудността при отглеждането на кокосовата палма я прави толкова интересна и привлекателна за всички нас. Но нека видим в няколко стъпки как се процедира по принцип.

1. Можете да прехвърлите палмата от саксията в оранжерията по всяко време от годината.

Палмите са тропически растения и при тях няма сезонност както с нашите традиционни дървета в България. Все пак ако имат избор, то знайте, че колкото е по-горещо, толкова по-бързо ще се адаптира растението.

Обикновено се препоръчва да се внимава къде се засажда растението, защото дори и в затворените пространства има рискове, например от преовлажняване и наводняване, така че бъдете предпазливи. Но не ни разбирайте погрешно – палмата може да бъде поливана много обилно, поне докато има на къде да се изтича водата.

2. Изкопайте дупка според това колко е голяма саксията.

По възможност преместете растението с възможно най-много от материала, в който е засадено. При засаждането гледайте стеблото да е покрито с почва около 2 – 3 сантиметра над началото си.

3. Осигурявайте на растението постоянно висока температура.

Най-добре да е около и над 30 градуса и го поливайте редовно. Кокосовите палми обожават влага, но не и да стоят накиснати с вода, така че старайте се да има добър дренаж и водата да заминава.

4. Мулчиране.

Можете да приложите мулчиране с натрошени на ситно листа, сухи треви и други подобни. Старайте се да няма плевели наоколо.

5. Подхранвайте почвата със специални препарати за подхранване на палми.

Можете да откриете такива в магазините за цветя, където се предлагат голямо разнообразие от различни тропически растения. Прилагайте обогатител към почвата около растението в съвсем малки количества и не по-често от един път в месеца. За да направите всичко правилно следете стриктно инструкциите и внимавайте с количествата. Доверете се и на хората в магазина.

6. Отваряйте оранжерията през лятото.

Ако имате възможност през горещите летни месеци можете да отваряте оранжерията така, че палмата да бъде на открито, това ще е прекрасно за нея. Имайте предвид, че тези растения са много чувствителни към ниски температури, така че внимавайте по-специално с нощните температури – бедете много предпазливи дори и през юни и септември, защото нощите могат да станат доста студени понякога, а това може да е фатално за растението.

Ламинат и ламиниран паркет