Как да изперем възглавницата

Можете ли да си спомните последният път, в който изпрахте вашата възглавница? Бъдете честни! Всъщност е доста добре да извършвате това поне един път в годината, за да може възглавницата да бъде свежа, чиста и да се избавите от праха, който се натрупва в нея.

Независимо дали ще я перете на ръка, или в пералня, това е просто начинание, което обаче, ще ви помогне да спите спокойно и качествено. За целта не е нужно много. Трябва ви само качествен прах за пране и дълбок леген, който да я накиснете (или пералня).

Как да изперем възглавницата – инструкции стъпка по стъпка:

  1. Премахнете калъфката на възглавницата и протекторът (ако има такъв);
  2. Напълнете един голям леген с гореща вода (или пералнята). Горещата вода убива микробите и акарите.
  3. Добавете подходящ и щадящ прах за пране. Изберете качествен продукт.
  4. Сложете възглавницата в горещата вода и започнете да я мачкате.
  5. Изплакнете я няколко пъти.
  6. Изцедете я добре, а за по-добро изцеждане може да я притиснете силно в хавлиена кърпа. Ако обаче възглавницата е пълна с пера, не е нужно да я усуквате или мачкате – това може да я повреди.
  7. Поставете възглавницата в сушилнята или ако нямате такава – закачете я да съхне на терасата. Ако ще я сушите по този начин, най-добре я перете през топлите месеци, за да може да изсъхне добре в дълбочина.

Ако сте алергични

Ако страдате от алергия, тогава тази процедура с възглавницата е просто задължителна за вас. Алергиите най-често се причиняват и обострят от прахови частици, акари, спори на мухъл и плесени. Прането в гореща вода ще ви помогне да се избавите от редица фактори, които иначе биха влошили вашата алергия и биха нарушили вашия комфорт и добър сън.

Профилактично унищожаване на акарите

Има редица начини да поддържате възглавницата си чиста. Така например, през зимните месеци, когато няма как да я перете, защото ще съхне на терасата в продължение на седмици, бихте могли просто да я оставите в хладилната камера за няколко часа. Това ще унищожи всички акари, които са се настанили в нея.

С аромат на лавандула

С цел пък да имате по-добър сън, по време на прането на възглавницата можете да капнете около 10 – 20 капки етерично масло от лавандула във водата. Лавандулата е известна като един от най-добрите естествени стимуланти на добрия сън. Дори когато я изперете и изсушите след това, ароматът на лавандула ще ви радва много дълго време и ще ви помага да спите по-качествено от когато и да било преди това.

Как да изперем възглавницата
4.3 (86.49%) 37 глас[а]

Sunrise паркет София