Как да изперем кожено яке в пералнята

Кожените дрехи са любими на много хора. Поне докато не дойде времето за пране и не започнем да си блъскаме главата с умуване как да го направим по-правилно и как да не ги повредим.

Защото не е тайна, че кожата си има някои особености, както заради самата материя, така и заради обработващите процеси, които е преминала. И така нека видим как е правилно да се пере кожено яке.

Прането

За да изперете коженото си яке е нужно първо да сложите две чаени лъжички препарат за пране в пералнята. Тогава изберете най-леката, деликатна и кратка програма и перете със студена вода. Можете да сложите в пералнята няколко чифта черни спортни панталони и чорапи, за да действат като възглавница за якето и да го предпазват при въртене.

Освен това, те ще абсорбират част от водата и с това ще улеснят прането още повече. Прането на кожено яке е най-добре да не трае много време. Шест минути са напълно достатъчно време. Освен това по време на прането е добре якето да бъде обърнато с хастара на вън. Може дори да го закопчеете така.

След прането

След прането огледайте дали всичко е наред. Би трябвало якето да е в отлично състояние (е, освен, че ще е прогизнало, разбира се). Нормално е, ако ви се стори, че е малко по-голямо и раздърпано. След като изсъхне всичко би трябвало да си дойде по местата.

Сушенето

Сушенето може да се извърши и в сушилня, ако използвате такава у дома. В този случай бихте могли да включите машината на слаба до средна степен, за да няма неприятни изненади. Якето е добре да бъде обърнато с вътрешната страна на вън докато е в сушилнята и е препоръчително да го проверявате на всеки 10 минути, за да се уверите, че все още е мокро.

На въздух

Сушенето на коженото яке на вън на чист въздух е определено много по-добра и препоръчителна идея. Можете да го закачите на терасата или на двора, но задължително изберете място, което да е сенчесто и да няма пряка слънчева светлина, защото слънчевите лъчи може да го повредят, ако го пекат твърде дълго.

Недостатъци

Много е възможно при подобна процедура якето да загуби част от своя блясък. По тази причина е препоръчително да се пере единствено ако това е крайно необходимо.

Друг риск е при неправилно пране и сушене якето да се разтегли и да се повреди. Повечето специалисти препоръчват да използвате услугите на фирми за химическо чистене, защото това е най-безопасната за якето алтернатива.

Как да изперем кожено яке в пералнята
4.1 (81.82%) 33 глас[а]

Ламинат и ламиниран паркет