Как да имаме искрящо чисти прозорци

Тайната на чистите прозорци най-просто и ясно казано се крие в това да използвате четка за миене на прозорци – знаете за какво ви говоря – от онези специални четки, които, казано на възможно най-непрофесионален език, изглеждат като огромна самобръсначка.

Добре е да разполагате с такава четка и да я подменяте от време на време, защото тя ще бъде ефективна докато е нова и има все още напълно запазен и остър гумен ръб, който да събира всичката излишна вода и пяна по пътя си.

Първото, което трябва да направите, ако все още нямате такова приспособление у дома е да отскочите до най-близкия магазин за домашни потреби и да си закупите една четка с гумена миячка. Това е нещо много лесно за намиране и не е скъпо.

Търсете такава четка, чието острие да може да се подменя често, защото някои не могат, а подмяната на гуменото острие е едно от най-важните условия за това да имате чисти прозорци. Добре е да закупите миячката за прозорци с резерв от две или три гумени остриета, което ще ви помогне да сменяте гумата всеки път когато видите, че не почиства вече добре.

Ако гуменото отрие е надраскано или още по-лошо – нацепено и / или изкривено, то тогава вече едва ли ще ви бъде от полза. Когато съхранявате миячката за прозорци, погрижете се нищо да не докосва или притиска гумения ръб, за да не го поврежда.

Тук е мястото да споделим, че ако имате качествена четка за миене на прозорци (или както още я наричаме – миячка за прозорци), няма абсолютно никакво значение какъв препарат за миене на прозорци използвате. Дали ще е по-обикновен или от най-скъпите и дали ще мирише на обикновен сапун или на 10 вида цветя, няма никакво значение.

Резултатът в края на краищата ще е все един и същ. Всичко от което имате нужда е кофа с вода и чаена лъжичка препарат за миене на чинии и сте готови. Имайте предвид и някои други особености, например това, че в много студено време водата може да замръзне на прозорците преди да сте ги почистили.

А дали да почистите прозорците с парцал или с гъба? Това зависи изцяло от вас. Гъбата е по-удобна, ако повечето от прозорците ви са малки. И не се заблуждавайте да гледате как чистят професионалистите, защото те правят това постоянно и имат добре изработена техника и почти не отлепят гуменото острие на чистачката от стъклото. За вас е по-добре да почиствате прозорците с повтарящи се хоризонтални или вертикални движения в една посока като просто следите водата да не се изтича върху вече почистени места.

Ламиниран паркет