Как да мием четката за коса

Препоръчително е всеки човек да мие четката си за коса или гребена си два пъти в седмицата. Това е много важно за здравето на скалпа и косата, а е и въпрос на лична хигиена.

Знам какво ще кажете сега – че толкова много миене е прекалено и ненужно. Ако имате тази гледна точка, все пак извършвайте хигиенната процедура поне един път в месеца. Може да е рядко, но е по-добре от нищо. Иначе какъв смисъл има да миете косата си и после да я сресвате със старата мръсната четка (гребен), нали?

Преди всичко останало е много важно да премахнете всички замърсявания, които са се напластили по четката. Използвайте молив или ако е възможно с пръсти, но наистина премахнете всички косми, които са се замотали между зъбците. Не оставяйте нищо да стои там.

Понякога, ако човек има по-мазна коса и използва гребен с тесни зъбци, е възможно между тях да се задържат и наслоят замърсявания от мъхчета, мъртви клетки и други, които да създадат отблъскваща леплива материя, която трудно се почиства.

Ако имате този проблем бихте могли да отстраните всичко това от труднодостъпните места с клечка за зъби. Тя е остра и може да достигне до всяко ъгълче. След това я изхвърлете.

Повечето гребени и четки могат да се мият без никакъв проблем, тоест няма да им стане нищо, ако ги намокрите. Обикновено се препоръчва да използвате не сапун или веро, а шампоан, тоест същият продукт, с който миете косата си.

Има различни възможности – бихте могли да сложите малко шампоан на ръката си и да натъркате хубаво четката, а след като пяната подейства – изплакнете с топла вода. Освен това можете и просто да накиснете четката или гребена в леген с топла вода и малко шампоан. Направете пяна и оставете четката за малко вътре.

Разбира се, ако желаете можете да я миете и с други средства. Така например, содата за печене (сода бикарбонат) винаги е била добър заместител на миялните препарати. Тя убива микробите и ще накара четката (гребена) да заблести.

Когато вече сте завършили процедурата можете да натъркате гребена или четката с една или две капки етерично масло от сандалово дърво. Ако гребенът е дървен маслото може да попие вътре и той ще ухае невероятно.

Освен това етеричното масло от сандалово дърво оказва благоприятно въздействие върху косата. Някои специалисти дори препоръчват, че жените с дълга коса могат да капвате 1,2 или 3 капки масло в различни части от косата и след това да я разрешат за повече блясък.

Как да мием четката за коса
4.2 (84.78%) 46 глас[а]

Sunrise паркет София