Как да намалим сметките си у дома

Намаляването на семейния бюджет може да бъде много по-лесно от колкото си мислите, стига да сте решителни и да действате смело с промените. Като цяло, това е едно изкуство. Цените на различните стоки и услуги могат да се съчетаят по начин, който да ви позволи да консумирате два пъти повече или най-малкото да ви помогне да спестите голяма част от парите.

  1. Сметките за интернет, кабелна телевизия, мобилен телефон и така нататък могат да заемат един голям и стабилен процент от разходите на човека за месеца. Истината е обаче, че това е така, защото не оптимизираме разходите. Има компании, които предлагат да комбинирате различни ваши сметки така, че да получавате една обща фактура и да намалите разходите си значително. Интернет, телевизия, телефон – всичко това можете да плащате на куп и така има голяма вероятност да намалите сметката си с до около 40 – 50% за месец.
  1. Разходите за храна формират основна част от разходите на почти всеки българин. В края на месеца се оказва, че много домакинства са похарчили едва ли не половината си семеен бюджет, за да покрият изхранването на домакинството. Една от стратегиите е да изхвърлите джънк храните (с други думи боклуците, които не ви дават никакви хранителни вещества) и да заложите на истинските храни. Плодове, зеленчуци, макаронени изделия, зърнени и млечни храни – всички те са на разумни цени и разходите за тях не са толкова страшни, колкото тези за бисквити, вафли и шоколади. Така например на цената на един пакет вафли ще си купите килограм картофи, а вместо един шоколад – поне две кисели млека. Освен това, има сметка и в това да купувате основните неща за месеца на веднъж или поне веднъж в седмицата. Така ще се налага да купувате само ежедневни храни като хляб и други подобни, които нямат голяма трайност.
  1. Разходите за цигари просто няма нужда да се коментират. Това е едно абсолютно излишно, ненужно и вредно перо от вашия бюджет. Ако се храните здравословно и консумирате повече плодове и зеленчуци само помислете колко неща можете да си купите с парите, които давате за една кутия цигари. Просто спрете цигарите, колкото и да е трудно. Това ще ви помогне да се почувствате с много по-висок жизнен стандарт още на момента, стига разбира се да не започнете да консумирате три пъти повече храна, както правят някои хора. Ако приемем, че една кутия цигари струва 5 лева, а вие пушите по една кутия на ден, това означава, че с парите за цигари за 20 дни ще си купите чифт хубави обувки, а това не е малко.
  1. Купувайте си дрехите по интернет. Продуктите, които можете да откриете по интернет са безброй много, а винаги някъде се предлагат промоции. Предимството е, че можете винаги да намерите нещо многократно по-изгодно, от колкото ако пазарувате от мола. Да не говорим, че в интернет, ако разполагате с желание, време и търпение, можете да откриете нови и високо качествени дрехи на по-добри цени дори от родните магазини “втора употреба”, които някога бяха символ на достъпност и ниски цени.
Многослоен паркет от Sunrise-bg.com