Как да направим годишна профилактика на гардероба

Поемете дълбоко въздух, защото това, което предстои, звучи забавно, но работата не е никак лека, особено ако имате повече дрехи. Макар и приятно в началото, профилактичното преглеждане и подреждане на гардероба лесно става досадно заради своята продължителност.

Това е самата истина. Въпреки това, именно това преглеждане ще облекчи избора ви на дрехи през следващите 365 дни, а сортирането им ще направи откриването на това, което търсите, много по-лесно.

Нека започнем с малко обобщение. Вие сте нормален човек, а не лорд, който живее в замък с 50 стаи. Разполагате с ограничено пространство. В гардероба си имате нужда само от това, което наистина използвате и носите. Не ви е необходимо да запълвате пространството и да заемате закачалките с парцали, които просто висят там и заемат място без да има какъвто и да е шанс да ги облечете някога.

Тук трябва да мислите добре. Ако има дреха, която обличате рядко, защото например е твърде изискана – запазете я. Може да ви се наложи да я облечете. Ако рядко носите кожено яке, но все пак обичате понякога да се почуствате малко по-рок – задръжте го. Но ако имате някоя обикновена дреха, която вече две или три лета просто стои там само защото сте дали пари и ви е жал да я изхвърлите – съберете кураж. Такива неща не са ви нужни.

Ето какво съветват някои светила в областта по тези въпроси:

  • Ако имате дреха, която не е обличана от 12 месеца (а ние ви казахме дори 2-3 години), мястото и не е във вашия гардероб.
  • Ако има дреха, която постоянно подминавате, защото никога не ви идва подходящо настроение да я носите – подарете я или я дарете на нуждаещи се.
  • Ако сте купили дадена дреха за лятото, да речем, но цяло лято не сте я облекли, дарете я или я подарете.
  • Ако пазите дреха, защото ви харесва, но от две години не ви става, подарете я или я дарете на нуждаещи се. Ако отслабнете ще си купите друга дреха.

Запазете в гардероба си само дрехи, които наистина носите и нищо друго. Оптимизирайте пространството. Ако има дреха, която носите, но не е прана, а сте я прибрали обратно в шкафа – оставете я моментално в коша с пране. Ако дадена дреха е повредена, скъсана или има щета, която няма как да бъде поправена, просто се отървете от нея и не я дарявайте, нито пък я подарявайте. Това не е етично.

Ако имате дреха, която не става за носене, но е подходяща материя за почистване, можете да я използвате за бърсане на прах. Подходящи за целта са някои чорапи и вратовръзки.

Многослоен паркет от Sunrise-bg.com