Как да направим градината по-уединена

Искате да държите градината си далеч от досадните погледи на съседи и минувачи? Най-лесният начин за това е да издигнете ограда. Оградата сама по себе си доста помага за защитата на вашия двор от любопитни очи.

Оградата изглежда да е идеалното решение, защото от една страна тя няма да позволи на децата да излизат на улицата, когато им скимне и от друга страна ще държи непознатите на разстояние. Освен това можете да сте спокойни, че кучето няма да хукне на някъде или пък, че непознато куче (или друго животно) няма да нахълта в градината.

Ако изберете да си построите ограда, изберете материали и дизайн, които да се комбинират добре с вашия дом и неговия стил.

Ето и един добър съвет: Ако искате да създадете приятно и уединено лично пространство в двора си, огледайте наоколо преди да се захванете да изграждате ограда. Нищо чудно самите вие да разполагате с нужни материали, за да изградите ограда с някакви подръчни средства.

Ако поставянето на ограда изглежда твърде грубо и натрапчиво решение на фона на околните постройки, вие все още имате различни опции пред себе си. Най-добрата е да засадите растение, което да оформи жив плет около къщата. Проверете какви растения биха се адаптирали към вашия климат и особености и се възползвайте от това.

Добра идея е да изградите жив плет от различни растения. Не се страхувайте – получената мозайка ще има изключително хубав ефект върху визията на целия имот. А за да изглеждат храстите по-стилно и изискано, подрязвайте ги редовно и се погрижете да имат спретнат външен вид.

Внимавайте обаче, защото всяко растение има различен сезон през който да се подкастри. За да имате по-дълги години добре изглеждаща жива ограда, подкастряйте храстите така, че да са по-широки в основата и по-тесни към върха.

За по-уединен двор направете следното:

  • Създайте релеф. Винаги е добра идея да подредите някакви камъни, да направите нещо като малко хълмче в двора. Релефните форми, ако са добре оформени и със стил, могат да направят двора изключително атрактивно и спокойно място. Представете си едно такова хълмче, което е цялостно засадено с пищни цветя и храсти.
  • Създайте пергола. Това е конструкция, която най-често се прави от дървен, но може и от друг материал. Има решетъчен навес от горе и обикновено около нея се засаждат увивни и катерливи растения, например лоза или нещо друго. Това е чудесен вариант да скриете част от двора или целия двор и да го направите прекрасно и сенчесто място за почивка през летните месеци, когато на вън е горещо.
  • Поставете дървена решетка, за да прикриете изящно част от двора. Това може да създаде уединение и да направи двора изключително спокойно място, недокоснато от хорски погледи. По решетката от дърво засадете пълзящи цветя и храсти, за да стане естествено непрогледна ограда.
  • Оградете двора от всякъде с асма. Тя ще предлага приятна сянка през летните месеци и ще се превърне в прекрасно място за почивка със семейството. Растението вирее чудесно на нашия климат и лесно може да се намери някой, който да ви посъветва как да се справите с проблемите по лозата.
Интериорни решения Sunrise