Как да направим капан за оси

Осите могат да са много агресивни насекоми, които лесно могат да проявят острия си характер. Те се спускат да жилят и не рядко правят това без видима причина, тъй като много лесно приемат хората като заплаха. Ако имате гнездо на оси в дома си, знаете за какво става въпрос. А ето и няколко съвета как да се справите с тях.

  1. Вземете пластмасово шише от минерална вода или безалкохолно. Изрежете около ⅓ от горната част и я обърнете на обратно пъхайки я в шишето. Гърлото трябва да сочи към дъното на бутилката и капачката трябва да е махната.
  1. Закрепете тази част по ваше усмотрение, но по начин, който позволява да я махате след това за да сменяте течността в този капан за оси и да изхвърляте мъртвите насекоми.
  1. Поставете капана на място, където традиционно се въртят много оси. Изберете място в близост до тяхното гнездо или пък до асмата в двора.

Какво можете да поставите за примамка вътре?

– Месо – то е много атрактивна примамка за хищните оси. Всъщност това е най-доброто решение за улавяне на оси.

– Препарат за миене на чинии и вода – привлича ги аромата на препарата и водата. Ще влизат вътре и после няма да могат да се измъкнат.

– Чепка грозде – сигурно сте забелязали, че това им действа като магнит.

– Захар и лимонов сок. Захарта ги привлича силно, а лимоновия аромат – знаете само от това как им действа верото.

– Вода и захар – много просто решение, но с голяма ефективност.

– Захар и оцет – оказва им силно привличащо въздействие.

– Конфитюр – ще накара осите да полудеят по вашия капан.

– Безалкохолно – това е една от най-елементарните възможности. И няма да се налага да правите нищо. просто оставете малко от безалкохолното си.

Какво става, когато осите попаднат в капана?

Веднъж влезли през тясното гърло на бутилката, те не могат да се измъкнат, защото тяхното зрение се отличава от това на хората. те не могат да се справят с намирането на изхода и когато се изтощят попадат в течността. Там скоро умират.

За да не могат да се промушат на горе пълзейки, можете да намажете горната част на капана с олио. Това няма да им позволи да се измъкнат през някоя по-малка пролука.

Как да направим капана по-ефективен?

Осите се привличат силно от жълтия цвят, така че около гърлото на капана можете да сложите жълта лепенка или някоя панделка, която да ги привлича в тази посока.

Ламиниран паркет