Как да наторим градината с утайка от кафе

Повечето хора не могат да започнат деня без чаша ароматно кафе сутринта. То ухае приятно, затопля тялото, дарява с енергия и сякаш помага на човек да открие радостта от живота много по-лесно. Ако сте планирали да поработите в градината си, то тогава една от съставките, които ще са ви нужни по-късно вече е в ръцете ви.

Обикновено когато приключим кафето, ние просто измиваме чашата и оставяме чашата на сушилнята, а утайката заминава някъде в канализацията. Колко жалко. Защото именно това е едно от най-полезните средства за наторяване.

Когато пием кафе, обикновено го правим за повече тонус и енергия, но всъщност пропускаме един много важен факт, а именно, че кафето съдържа някои много важни хранителни вещества като например азот, калий, фосфор, магнезий и мед.

Именно тези вещества ще попаднат в почвата, ако изсипете там утайката. А ето как да го направите. За да попадне наистина в почвата от утайката на кафето, просто напълнете чашата с вода след като го изпиете.

Излезте в градината и излейте течността някъде сред цветята. Ако имате цветя, които предпочитат по-висока киселинност на средата, тази утайка ще ги накара да избуят.

Освен полезна за растенията (е, добре – за повечето от тях), утайката от кафе идва с някои други предимства. Тя е токсична за охлюви, така че те ще спрат да се размножават в цветната леха и да се хранят с листата на растенията. Освен това, утайката от кафе ще прогони и някои видове насекоми, особено мравки.

За разлика от охлювите и голям брой насекоми, утайката от кафе е много привлекателна за някои други създания, които обаче не са вредни, а тъкмо обратното – много са полезни за здравето на растенията. Това са червеите.

Те се хранят с остатъците от кафето и това много ги привлича. От друга страна, докато копаят тунели сред цветята ви, те се грижат за това в почвата по-лесно да влиза въздух и влага и на по-голяма дълбочина.

Ако обаче не си падате по кафето, това далеч не означава, че трябва да се откажете от тази интересна идея. Всъщност, много магазини за кафе, където се приготвя насипно и мляно кафе или приготвят от топлата напитка, ще се съгласят да ви дадат от утайката, с която разполагат почти без пари. А това е един чудесен подарък за вашите растения.

Някои магазини за кафе дори са ви изпреварили и предлагат готови опаковки с утайка от кафе специално за целите на градинарите. В това няма нищо странно, особено като се има предвид колко много хора търсят подобен продукт.

Как да наторим градината с утайка от кафе
4.1 (81.96%) 51 глас[а]

Масивен паркет София