Как да освежим въздуха в затворените помещения през зимата

През студените месеци от годината, всички ние сме по-скоро концентрирани върху това, как да запазим стаите у дома топли, от колкото да мислим за проветряване и отваряне на прозорците. Факт е, че дори и да проветрявате по два – три пъти на ден, все пак въздухът се застоява и няма как да има същите качества, които притежава през лятото.

За съжаление, това означава, че отново и отново дишаме същите микроби, вируси и бактерии, които самите ние сме вкарали в помещението. Проблемът особено много се изостря, ако някой от семейството е бил болен. Именно в такива моменти домашно приготвените освежители за въздух с етерични масла вършат истински чудеса.

Кои масла да използваме?

Ако търсите етерично масло с ясно изразен антибактериален ефект изберете кипарис, евкалипт, лавандула, лимон, сандалово дърво, лайм или див портокал. За случаите, в които някой е имал вирусна инфекция у дома и вие желаете да ограничите разпространението на вируса във въздушна среда най-добри са етеричните масла от канела, евкалипт, сандалово дърво, лимон, лавандула.

Ако искате да ограничите разпространението на гъбички във въздуха, мащерка, сандалово дърво, лавандула, евкалипт и лимон имат силно изразен антигъбичен ефект.

Сред най-силно действащите етерични масла са лайка, евкалипт, бергамот, лавандула, пачули, лимон и лайм, които имат изразен антибиотичен ефект.

Как да ги използваме?

  • Почистващ препарат.

За целта е необходимо да смесите 3 чаши вода, 4 лъжички оцет и 10 капки от любимото ви етерично масло в един пулверизатор. Това е чудесно решение за всяко място във вашия дом, което има нужда от дезинфекция. Препоръчва се да използвате парцал от микрофибър.

  • Спрей за стая.

За да имате освежител за въздух с изцяло натурални съставки просто вземете един пулверизатор и сложете в него 1 чаша вода и 8 капки етерично масло. Винаги когато в стаята мирише неприятно и въздухът е сух и застоял можете да впръскате в пространството малко от освежителя. Една от най-успешните комбинации е портокал и сандалово дърво.

  • Сварете вода с етерично масло

Това ще накара стаята да ухае невероятно. Можете да се разходите из вашето жилище с тенджерката (внимавайте да не се изгорите!) и така ще ароматизирате всички помещения много приятно.

  • Поставете етерично масло в прахосмукачката

Това се прави като напоите едно, две или дори три памучета с по няколко капки етерично масло по ваш вкус. Прекрасният аромат ще се разнася из жилището ви всеки път когато пуснете прахосмукачката. Препоръчва се да изберете масло с антимикробен ефект.

Ефектът:

Резултатът от всеки един от тези методи ще се усети незабавно. Няма нищо по-приятно от това да чувстваш натуралния природен аромат на етеричните масла. Освен че оказват благоприятен ефект на цялостното състояние на човека, тези аромати подобряват настроението и създават повече уют у дома.

Многослоен паркет от Sunrise-bg.com