Как да отпушим мивката, ако е запушена със сапун или мазнина

Няма мивка, която никога да не се запушва, а когато това се случи, процесът по отпушване на мивка в банята или кухнята обикновено е една изключително мразена и неприятна задача, която всички у дома си подхвърлят като горещ картоф. Всеки иска друг да свърши мръсната работа, а всъщност самото отпушване може да стане доста по-лесно от колкото предполагате, без изобщо да се налага да пипате из тръбите или да разглобявате сифона.

Отпушване на мивка в банята, кухнята и тоалетната

През зимните месеци, когато времето е доста по-студено, съществува реален риск някоя мивка във вашия дом да се запуши не с друго, ами със сапун. Колкото и да ви се струва странно, в някой домове това се случва доста често.

Получава се така: при често ползване на мивката, но не с топла, а предимно със студена вода, сапунът има неприятното свойство да се наслоява по канала и ако не се вземат мерки, то постепенно каналът започва да се стеснява и запушва все повече, докато достигне до степен, в която водата в мивката почти не може да се оттече.

Тогава започват и куп затруднения, защото традиционната помпа за баня, която иначе работи безотказно, всъщност се оказва безпомощна пред сплъстения по тръбите сапун и стигаме до момента, в който се налага да се занимаваме с отпушване на мивката. Само си представете какво се случва с храната в тенджерата, когато я оставите в хладилника, на студената тераса или в неотоплена стая през зимните месеци – сгъстява се, особено ако е по-мазна, а ако има и по-мазно месо храната буквално може да се втвърди. Е, същото е и с тръбите на мивката.

Какво можете да направите при нужда от отпушване на мивка? В подобна ситуация, всъщност, изобщо не сте безпомощни. Можете да използвате гореща вода. Просто пуснете горещия кран на чешмата и оставете водата да потече малко.

Ако е достатъчно гореща, постепенно ще забележите, че започва да се изтича по-лесно. Ако водата обаче не е много гореща, то резултат най-вероятно няма да има. Още по-ефективно в случая решение е да използвате наистина вряла вода.

Оставете една тенджера с вода да заври и когато достигне много висока температура и кипне излейте я в мивката. Така сапунените отлагания ще се втечнят бързо и ще се отмият. Ако пък ви се струва, че няма ефект, то тогава можете да повторите цялата процедура няколко пъти.

В повечето случаи този тип запушвания се случват в мивки, където не се пуска топла вода по една или друга причина. Най-често може да се случи в къщи, в които има външна мивка в градината, която се ползва доста често и през зимата и то с повече сапун.

Подобно запушване може да се предизвика не само от сапун. Ако във външна мивка се мият редовно мазни съдове, то мазнината постепенно може да се напласти до степен, в която да възпрепятства свободното оттичане на водата към канализацията.

Тук отново ще уточним, че имаме предвид основно външна мивка, тъй като там риска от изстиване и втвърдяване на наслояванията по канала са най-големи, но всъщност това може да се получи през студените месеци дори и вътре, в самото жилище, а в по-редки случаи дори и в канала на чешма, където редовно се използва топла вода (макар че това става сравнително рядко).

При всички случаи, врялата вода прави чудеса при отпушване на мивка в банята или кухнята. Не на последно място, врялата вода ще унищожи голяма част от вредните микроорганизми, които се развиват в изобилие в тъмните и влажни канали. А както всички знаете, повечето бактерии не могат да устоят на толкова висока температура. Така се оказва, че освен с отпушен канал на мивката, вие ще се радвате и на едно ниво по-висока хигиена.

Ако все пак не се справите с този неприятен ВиК пробем с вашата мивка, то не се колебайте да потърсите професионален водопроводчик, който да отпуши канала вместо вас.

Как да отпушим мивката, ако е запушена със сапун или мазнина
4.3 (86.34%) 41 глас[а]

Интериорни решения Sunrise