Как да отучим котката да си чеше ноктите по мебелите

Ако имате котка у дома, то най-вероятно имате и куп проблеми, които са свързани със скъсани завеси, раздрани облегалки на кресла, накъсана тапицерия на дивана, издрани тапети и разнищени килими.

Причината е, че на котките им е вродено да си разчесват ноктите, като така ги правят по-остри и опасни. Това не е нищо ново. Всъщност, домашната котка е един от най-големите хищници на планетата.

Доказано е, че малката домашна котка има повече успехи в лова и се храни с по-голям брой животни в сравнение с която и да било дива котка, независимо дали лъв, тигър или леопард.

В този ред на мисли изобщо не е изненадващо, че вашите котки постоянно си острят ноктите и искат да са в пълна бойна готовност, ако им попадне нещо интересно пред очите. Макар че са малки сладки и пухкави, хищникът в тях понякога се пробужда.

Но как да научим котката да спре да използва мебелите като салон за маникюр и педикюр? Чрез хитрост, разбира се. Просто наблюдавайте къде обича да ходи котката и поставете там нещо подходящо за целта, за да може да промени навиците си.

Ако поставите парче дърво, дънер или по-дебел клон котката винаги ще предпочете него за острене на ноктите, защото това е по-близо до нейните инстинкти, а знаете, че котките отдават огромно значение на инстинктите си и не се поддават особено лесно на външни внушения и влияния.

Както се казва, те са животни с характер. За да и намекнете за какво е дървото можете просто да хванете лапичките ѝ и да демонстрирате как може да чеши ноктите си.

Разбира се, внимавайте да не нараните възглавничките и и внимавайте тя да не нарани вас. Има котки, които са доста обичливи и приятелски настроени, но не малко проявяват агресия и могат да ви наранят.

Друга възможност е рязането на ноктите. Някой считат, че това е твърде крайна мярка, но в края на краищата за домашната котка няма никакви рискове у дома, така че тези остри нокти не са и нужни да се защитава.

По тази причина няма проблем ако решите да ги отрежете с нокторезачката.Но бъдете много внимателни. Режете само връхчетата, защото към основата котешките нокти са много чувствителни и животното може да изпита голяма болка.

Най-добре е да я заведете на ветеринар и да помолите да ви обясни как точно се прави това, така че ще можете да се грижите за котешките нокти и сами, без чужда помощ. Щом ноктите са отрязани, котката няма да може да разкъсва пердета, килими, кресла, дивани и други текстилни мебели у дома.

Многослоен паркет от Sunrise-bg.com