Как да оформим дома си ако имаме депресия

Домовете ни са мястото, където прекарваме най-много време от живота си. На практика, ние сме си в къщи винаги когато не сме на работа или не сме на среща с приятели или на разходка.

По тази причина е много важно как оформяме своите домове, защото това което направим в къщи има много силен ефект върху начина по който се чувстваме и върху цялостното ни емоционално и психическо състояние.

Според специалистите, трябва да се обърне голямо внимание на цветовете, подредбата, светлината и куп други детайли, защото в действителност можем да си осигурим една много приятна и успокояваща среда, а много често не се възползваме от тази възможност.

Цветовете

В България много домове се боядисват и обзавеждат в предимно бели цветове, но това далеч не е най-доброто решение. Бялото на първо място не е лесно за поддръжка и второ – то може да бъде прекалено.Макар че се свързва с неутралност и сигурност, ако прекалите с този цвят ще лишите своя дом от усещане за уют.

Цветовете, на които трябва да обърнете внимание, ако имате проблеми с нервите са меки нюанси на синьо, лилаво, кафяво, зелено, бежово и други подобни. Тези цветове ще ви помогнат да се чувствате по-релаксирани и да се отпуснете по-лесно.

Светлината

Обърнете много сериозно внимание на светлината. Задължително избягвайте флуоресцентните лампи, защото тяхната светлина е твърде силна и изнервяща. Тя изостря нервите и поставя прекален акцент върху детайлите.

Това напомня за зъболекарски кабинет или държавна институция, така че не се препоръчва у дома. Вместо това, избирайте нежната приглушена светлина и се постарайте да поставите осветителните тела в ъглите на стаята и край стената за да се получи приятен ефект.

Това ще помогне да се отпуснете. Поставете полупрозрачни завеси на стаята си, за да не изглежда жилището ви като телевизор от съседните блокове. Завесите създават деликатност.

Мебелите

Ако искате да направите жилището си по-спокойно и уютно място няма да го постигнете с мебели от дърво и от стъкло. Избирайте дърво, текстил и като цяло по-меки материали. Същото важи и за формите. Винаги залагайте на по-меките форми и избягвайте заострените. Това създава подсъзнателно изостряне на вниманието.

Растенията

Изключително благоприятно въздействие върху нервите на депресираните и превъзбудени хора създава наличието на растения. Те подсъзнателно ни свързват с дивата природа и създават усещане за вътрешен мир и покой.

Можете да изберете растения според това какви са личните ви предпочитания, според цялостния дизайн на вашия дом и според това какво е неговото изложение и колко светлина получава.

 

И на края – не забравяйте за чистия въздух! Това е много важен момент за всеки човек, особено за този, който страда от депресия и проблеми с нервите. Чистият въздух ще достави много кислород на организма, а това има доказано силен благоприятен ефект при тревожност, безпокойство и депресия.

Как да оформим дома си ако имаме депресия
4.3 (85.42%) 59 глас[а]

Sunrise - подови настилки и интериорни решения