Как да поддържаме градината си по-лесно

Ако обичате градинарство, но животът ви е по-натоварен отколкото ви се иска да беше, тези градински съвети ще ви помогнат да свършвате с работата в градината си по-бързо и лесно.

Грижите по растенията, премахването на плевели и поливането ще стават доста по-бързо. От пренасянето на растения вкъщи от разсадника до по-лесни техники за отглеждане, тези съвети ще ви помогнат за поддържането на една красива градина с много по-малко усилия.

1. Незалепваща лопата

Възможно е с помощта на силиконов спрей да се сдобиете със супер лопата, която не залепва. Без значение дали се занимавате с мокър сняг или торене на почвата, доза от този спрей-смазка по повърхността на лопатата ще я направи по-малко залепваща.

Дори и мократа пръст няма шанс да се изпречи на пътя ви. Използвайте лубрикант, който съдържа силикон или тефлон и препокривайте повърхността на лопатата от време на време и това ще направи работата ви неимоверно по-лесна и лека.

2. Защитете лукувиците на цветята

Дръжте гладните животинки на безопасно разстояние от лукувиците на бъдещите цветя. Е, да, наистина ще лишите птиците от една лека закуска от вашите прясно засадени луковици, но пък ще имате хубава градина. Как да предпазите градината? Поставете специална защитна мрежа на земята точно над лукувиците. През пролетта можете да премахнете мрежата, но ако не искате, можете да я оставите и през целия вегетационен период на растенията.

3. Оградете  агресивните растения

Някои градински растения имат подземни коренища (корени), които могат да се разпространят до всички кътчета на градината ви без дори да се усетите. За да се предпазите (или по-скоро за да предпазите градината си) ги заградете като изрежете дъното на пластмасова саксия или нещо подобно.

4. Водете си дневник с данни за градината

Можете да си водите записки за растенията с информация за това от къде сте ги закупили, как и къде сте ги засадили, как са се развивали и дори можете да добавите снимков материал.

5. Помогнете на новите растения със спластена коренова система

Ако си купите растение, което е било дълго време в саксия, най-вероятно неговите корени ще са силно ограничени от саксията и  ще са се завъртяли в кръг. Това би могли да попречи на растението при засаждане в почвата. За това, ако желаете да помогнете на вашето цвете, опитайте се да развиете корените колкото може с пръсти и с помощта на един градински нож.

6. Напълнете пот наполовина с малки парченца стиропор

Ако напълните саксията до малко под средата със стиропор, това не само ще направи саксията ви по-лека, но и ще облекчи растението ако го преполееете с твърде много вода. Стиропорът ще позволи на излишната влага да се оттече надолу. За да предпазите от смесване на пръста със стиропора, поставете фино и пропускливо парче плат. Използвайте олекотена пръст, която съдържа торфен мъх.

7. Позволете на слънцето да стигнете до центъра на храстите

Основно правило за всички рози, без значение къде ги отглеждате: подрязвайте ги така, че да запазите центъра на храста “отворен” за слънчева светлина. Това ще предпази розите от различни болести по растенията, защото много от заразите, които засягат розите, обичат прохладни, влажни и сенчести места.

Интериорни решения Sunrise