Как да поддържаме гъбата за баня чиста

Какво ли би казала вашата гъба за баня, ако беше способна да говори като нас? Със сигурност би ви помолила истерично да я отървете от милионите бактерии, които са я налазили от всички страни и за които тя е сбъдната мечта и за които вие дори и не подозирате докато най-спокойно си вземате душ.

Въпреки рисковете свързани с милионите микроорганизми, които се завъждат в гъбите за баня, за много хора взимането на душ не би било ефикасно и наистина пречистващо, ако не се изтъркат с гъбата. До голяма степен наистина това е така, защото гъбата има грапава повърхност, която позволява да се отмият мъртвите клетки и замърсяванията – нещо което сам по себе си сапунът не може да направи.

Да се изтърквате с гъбата е наистина чудесно, но задавали ли сте си въпроса дали самата гъба е съвсем чиста и дали я поддържате такава с подходящите средства? При търкането по нейната повърхност могат да останат мъртви клетки, а това ни най-малко не помага.

Може би ще се изненадате да научите, че всеки може да почисти идеално гъбата си за баня с помощта на едно вълшебно средство, което се среща във всеки дом и се нарича… оцет. Оцетът се явява онази течност, чиято ефективност трудно може да се открие на друго място.

Почистването на гъбата за баня с оцет е изключително лесно. Единственото, което трябва да направите, е да я накиснете за около един час в оцет. След това просто я извадете, изцедете я добре и я оставете да изсъхне на свежо и проветриво място, където сушите прането си.

И това е напълно достатъчно. Киселината в оцета се оказва гибелна за всички онези милиони микроорганизми, които се навъждат в нея. Полезно е да знаете също, че това средство можете да използвате и за кухненската гъба, с която миете съдовете. Оцетът прочиства всички вредни бактерии.

Всичко това е добре дошло като информация, защото едва ли искате да купувате нови гъби за баня всяка седмица. А оцетът е евтин и същевременно ефективен. Разбира се, чистенето с оцет не означава, че от вас не се изисква нищо. Просто задължително трябва да изплаквате обилно с вода и много старателно гъбата след всяко къпане.

И още нещо. Ако искате също така да намалите образуването на колонии от микроорганизми и бактерии в гъбата за баня, бихте могли да го направите като след всяко къпане я закачате някъде да съхне, вместо да я оставяте легнала върху плътна повърхност.

Sunrise - подови настилки и интериорни решения