Как да поддържаме една кухня с изцяло естествени средства

Този въпрос в наши дни е по-актуален от всякога. Искаме всичко да е естествено, страхуваме се от всички химикали и от веществата, които се съдържат в почистващите препарати, гледаме всичко да е “био” и най-разбиращо четем с критичен поглед етикетите на продуктите и препаратите в супермаркета.

“А добре! Това мога да го купя! Не съдържа никакви консерванти!” Като че ли разбираме от абсолютно всичко и мигновено сме разгадали всички описания и формулировки на етикета само с един бърз поглед. Но нека оставим шегата на страна.

Защото истината е, че една домакиня може да поддържа своята кухня изключително добре без почти никаква нужда от химически средства (е, чиниите няма как да измием без химия, нали все пак се храним от тях и трябва да са отлично почистени).

Но факт е, че има три продукта, които можем да купим от супермаркета и които винаги трябва да има във всеки дом. Това най-сериозно можем да наречем голямата тройка или по-лесно разбираемо – топ три на най-полезните неща във вашата кухня.

1. Лимон

Лимонът е истински магьосник. Той прави чудеса, за които дори не сте и предполагали – от почистване на микровълновата, през ароматизиране на хладилника, лъскане на мивката и кранчетата, че като се стигне дори до ароматизирането на тоалетната чиния.

Истинско чудо е да се използва нещо толкова многофункционално, а като се замислим това е само един малък и кисел плод, който изпълва устата ни със слюнка само при мисълта за него.

2. Оцет

Ако лимонът ви е впечатли, то следващият продукт направо може да ви смае с уменията си. Това е оцета. Киселата подправка е невероятно силна и има изключително многостранно и разнообразно приложение, което далеч прескача границите на кулинарията.

Оцетът е едно от най-полезните вещества при унищожаването на вредните бактерии и микроби в кухнята. С него можете да почистите на практика всичко – от гъбичката за миене до батерията на чешмата.

3. Сода за печене

Содата за хляб пък от своя страна може да замести всички почистващи препарати, чиято цел е да отстранят мазни и засъхнали петна по тенджерите и тиганите или пък котлоните на печката. Изкипяла гозба? Това вече не бива да ви тревожи!

С помощта на малко сода ще можете да отстраните всички замърсявания, колкото и да са упорити. С нея можете да премахнете още неприятните миризми в хладилника и от всяко друго място. Содата за печене може да играе ролята на лек абразив и това я прави просто безценна във всеки един дом, особено когато нещо се нуждае от по-усърдно почистване.

Как да поддържаме една кухня с изцяло естествени средства
4.2 (84.91%) 57 глас[а]

Sunrise паркет София