Как да поддържаме плотовете в кухнята чисти

Много често говорим за хигиена у дома, но въпреки голямото си желание да поддържаме всичко чисто, някак подминаваме най-критичните места, на които същевременно трябва да се обърне най-голямо и специално внимание.

Едно от тези места са кухненските плотове. Те трябва да са обект на особено внимание по две основни причини. Първата от тях е, че кухненските плотове са едно от местата у дома, които се използват най-интензивно. Там се поставят торби с покупки, мити и немити плодове и зеленчуци, яйца и кутии с безалкохолни напитки, бутилки и какво ли още не, та чак до ключовете за колата и дори мобилния телефон.

Освен интензивността с която ползваме кухненските плотове, друга причина поради която трябва да ги почистваме добре е тази, че именно там приготвяме храната, която консумираме.

Проблемът с кухненските плотове обаче се крие не толкова в това, че не ги почистваме, колкото в това, че много често не знаем как да го направим правилно. Ето един пример: поставят на плота немити яйца, след това ги измивате, а мястото забърсвате с кухненска гъбичка.

Първо, гъбичката не е достатъчно средство, с което да почистите наистина, особено ако по яйцата е имало салмонела (това не е невъзможно, ето защо винаги трябва да ги измивате добре и да ги подлагате на достатъчно продължителна топлинна обработка).

Ако яйцата са имали подобни паразити по черупките, то гъбичката ще ви помогне единствено да ги разнесете. Да не споменаваме, че самата гъбичка, ако не я почиствате редовно чрез накисване в оцет, сама по себе си е истински инкубатор на микроби.

За да поддържате добра хигиена на кухненските плотове и за да бъде почистването ефикасно ще направите добре ако поставите на гъбичката малко препарат за миене на чинии. Направете пяна и след това почистете добре плотовете.

Можете да си позволите да търкате малко повече, особено ако има някакви по-упорити петна или замърсявания. Оставете препарата да стои и да подейства в продължение на около 5 – 10 минути, след което се върнете и отмийте всичко. Не оставяйте плотовете мокри. Подсушете ги много добре с кухненска хартия.

Ако поддържате плотовете по този начин на ежедневна база, ще можете да бъдете спокойни, че в кухнята ви наистина има добра хигиена. Разбира се, идеална чистота едва ли е възможна, но описаните стъпки, които да предприемете, не изискват много време, а обещават доста добри резултати.

Така че ако искате да ползвате кухненските плотове без да се тревожите, че по тях има цяла вселена от микроорганизми, които само чакат да се доберат до вас и до храната ви, превърнете тази хигиенна процедура в ежедневен ритуал.

Как да поддържаме плотовете в кухнята чисти
4.2 (84%) 45 глас[а]

Sunrise-bg.com - Ламинат и паркет