Как да поддържаме четката на тоалетната чиста

Когато стане въпрос за четката за тоалетна, повечето хора реагират с лека погнуса. За мнозина това е нещо, с което предпочитат да сведат възможните контакти за минимум. Използваме я, поставяме я на мястото и и след това напълно забравяме, че съществува. До следващия път, в който отново имаме нужда от нея.

Подобно отношение към четката за тоалетна обаче, не е много почтително, особено като се има предвид, че тя върши най-мръсната работа във вашия дом и се грижи за чистотата на тоалетната ви чиния. За това, моля, малко уважение.

А сега съвсем сериозно. Лошото при четката за тоалетна е, че след като сте я използвали, полепналите по нея замърсявания далеч не си стоят само по нея или в поставката ѝ, чакайки следващото чистене.

Разбира се, тук нямаме предвид, че трябва да се влудявате и да я почиствате след абсолютно всяко влизане в тоалетната. Всичко си има мярка. А и самото приложение на четката предполага, че тя, колкото и усилия да полагаме, няма как да остане чиста. В този ред на мисли, едно основно почистване на четката в месеца би трябвало да напълно достатъчно.

Някои хора до толкова мразят задачата с почистването на четката, че я подменят постоянно, купувайки нова и нова. Това обаче не е толкова наложително, поне не и ако я почиствате редовно и старателно.

А ето как да извършвате почистването. Поставете четката над тоалетната чиния и я залейте обилно с дезинфектант по ваш избор. Можете да използвате препарат, който съдържа алкохол или друг вид, но важното е да е силен и ефективен, за да унищожи микроорганизмите по четката.

Оставете я да стои в тоалетната, но нека да не е във водата, а да бъде подпряна по начин, който да я държи на сухо. Ако има възможност може дори да я оставите да виси във въздуха. Оставете я да стои с препарата около 10 минути или малко повече. След това я полейте с най-горещата вода, която можете да намерите и отново я оставете да се изтича.

Поставката или контейнерчето за четката също трябва да бъде изчистено преди да я приберете отново там. Процедурата не се различава особено. Поставката трябва да бъде старателно почистена със силен дезинфектант, след което да престои с препарата около 10 минути. След това следва да я полеете с вряла вода за да унищожите всички следи от микроорганизми, а също и за да я изплакнете от препарата.

А за това как ще съхранявате четката след почистване, ще оставим на вашето въображение. И докато поддържате четката чиста и възможно най-суха, всичко е наред.

Как да поддържаме четката на тоалетната чиста
4.2 (83.91%) 46 глас[а]

Магазин за ламинат в София