Как да поддържаме чистота в кухнята и около кухненската мивка

Хигиената в кухнята и около кухненската мивка е изключително трудна за поддържане, но по ирония на съдбата именно там е най-важно всичко да бъде безупречно чисто. Не е нужно да уточняваме защо – просто там се приготвя храна и всичко трябва да е на нужното ниво. А няма какво да се залъгваме – добра хигиена се поддържа изключително трудно.

  1. На първо място трябва да споменем кухненската кърпа. За нея трябва да кажем, че е изключително важно да бъде чиста и суха. Тя трябва да се пере колкото е възможно по-често и да се остава да съхне след ползване. Не трябва да си правим експерименти с хигиената на кърпата, защото тя се използва основно когато приготвяме храна, а това изисква всичко да е много чисто.
  1. На второ място трябва да сложим кухненския плот около мивката. Там трябва да се почиства често и със съответните препарати. Там се приготвя храна и се поставят хранителни продукти, така че не е препоръчително да се ползват така популярните гъбички за попиване. Те задържат влага и спомагат за завъждането на опасни микроби и бактерии. За предпочитане е да се използват еднократни хартиени кухненски кърпички, които след ползване и подсушаване около мивката просто да изхвърляме в боклука.
  1. Боклукът следва да се изхвърля всеки ден, особено ако там се пускат органични отпадъци (кости, обелки от плодове или зеленчуци и други подобни). Нередовното изхвърляне ще позволи в кухнята да се понесе неприятна миризма, да се навъдят вредни буболечки и да се разпространят микроби.
  1. Чиниите е добре да се избърсват с чиста кърпа и да с прибират, за да не стоят навън твърде дълго. Доста често сушилнята за чинии е разположена непосредствено до мивката и ако не запушвате канала от там могат да излязат хлебарки, които да разпространят опасни замърсявания и болести. Учените са доказали, че понякога се откриват секрети от хлебарки по повърхността на чисти чинии в кухнята, така че внимавайте и за това.
  1. Внимавайте при приготвянето на храната в кухнята. Много хранителни продукти трябва да се приготвят внимателно. Сред рисковите храни са яйцата, по повърхността на които може да има салмонела. Ако ги миете немарливо, а след това ги оставяте около мивката рискувате да замърсите други хранителни продукти, които в последствие ще сложите на същото място, например пресните зеленчуци. Така че спазвайте хигиена при приготвянето на храна. Например, не само да миете яйцата, но и да ги поставяте в някакъв съд преди да ги готвите.
  1. Внимавайте за колко време оставяте храната извън фурната. Например, ако сте сготвили нещо с месо, просто не го оставяйте да стои извън хладилника с часове. Месните продукти се развалят изключително лесно. Счита се, че при по-меко време месото започва да се разваля след около 4 часа.
Как да поддържаме чистота в кухнята и около кухненската мивка
4.3 (86.04%) 53 глас[а]

Ламинат и ламиниран паркет