Как да подкастрим фикус

Фикусът е прекрасно домашно растение, а още по-обичано е в България поради факта, че понася лесно мрачните зимни месеци от годината, макар че традиционно това е тропически вид.

Всъщност, фикусът вирее толкова добре в домашни условия в повечето домове, че става наистина огромен, достигайки до тавана и пускайки широки разклонения на страни. За да нямате този проблем е препоръчително регулярно да подкастряте своя фикус.

Така растението ще бъде по-свежо, по-компактно, листата му ще са по-нагъсто и цялостно ще се развива много по-добре.

Кога да подкастрим фикуса?

Много хора казват, че фикусът е отлично растение за отглеждане от неопитни хора, защото те няма как да сбъркат в поддръжката му. Е, това не е съвсем така, но наистина става въпрос за устойчив вид. Например фикусите позволяват да ги подкастряте винаги когато това е нужно, без значение от сезона.

Винаги когато някой клон стане твърде дълъг, стърчащ и неудобен можете да го клъцнете, за да вкарате формата на дървото в норми. Въпреки това, фикусът се възстановява от подрязване най-лесно в края на пролетта и началото на лятото. Това е добър период и по още една причина – през тази част от годината отрязаните клончета най-бързо пускат коренчета.

Как да го подкастрим?

Това, което може да ви изглежда като сложен процес, всъщност е съвсем обикновена работа за 5 минути. Дали става въпрос за малко клонче, или за по-дебел клон, щом смятате, че дървото расте в погрешна посока и това нарушава цялостната му форма, не се притеснявайте да вземете ножицата и да действате.

Не оставяйте дървото да достига тавана. Подкастряйте го и на височина, и на ширина. Добре е да подострите ножицата предварително и да я почистите. Освен това може да ползвате ръкавици, защото млекоподобната течност, която излиза при отрязване на клонче, може да предизвика зачервяване и кожни раздразнения при някои хора.

За да избегнете разваляне на цялостната форма на фикуса, режете клончетата винаги непосредствено след листата или след разклоненията.

Колко можем да отрежем?

В случай на нужда бихте могли да отстраните от ⅓ до ½ от клоните на растението, но внимавайте да не отстраните твърде много листа. не забравяйте също, че от местата, където последно сте рязали, ще изникнат нови свежи клончета с листа, така че ако растението ви се струва измъчено не се тревожете – няма да е за дълго!

Какво да правим с изрязаните клони?

Наличието на изрязани клони е чудесна възможност да дадете начало на нов фикус. Най-лесно това ще стане с по-младите и свежи клончета. Просто ги накиснете с вода и ще се изненадате колко бързо могат да се превърнат в едно ново младо дръвче.

Как да подкастрим фикус
4.1 (82.08%) 48 глас[а]

Sunrise паркет София