Как да посадим лалета

За да си направите прекрасна градина от лалета не е нужно да си купувате къща с двор в Холандия. Можете да го направите и тук, в нашата страна, където условията за отглеждане на това цвете са повече от добри.

Истината за лалетата е, че те се отглеждат изключително лесно и не е необходимо да сте експерт по цветята, за да направите градината си истински малък рай. Това е едно от най-лесните за отглеждане цвета, а в същото време изглежда изключително култивирано и фино растение.

За да започнете с отглеждането на лалетата не е необходимо много – просто трябва да си изберете какви точно искате да бъдат като разцветка и така нататък.

Нека започнем със засаждането. Ако засадите грудките с горната част на долу, то природата ще си свърши работата и те ще поникнат, на където трябва. Ако пък ги поставите на грешната дълбочина, стига да не е твърде на дълбоко, те най-вероятно ще ви изненадат и ще се появят гордо с цялата си прелест.

Дори и ако почвата не е много добра, с подходящите торове и подобрители цветята ще направят прекрасен спектакъл със зрелищното си появяване.

Ако луковицата има да кажем височина от 4 или 5 сантиметра, идеалната дълбочина е такава, че да ги покриете с 8 или 10 сантиметра пръст от горе. Ако сте решили да поддържате хубава градина с лалета, трябва да направите навик засаждането на нови луковици всяка година в добавка към старите.

Освен това, не се тревожете, ако сте ги засадили много близо едно до друго. Би трябвало около 5 – 10 сантиметра да е напълно достатъчно.

Сред основните заплахи за вашите лалета са плъхове, мишки и катерички, така че ако видите катеричките да се навъртат из двора ви, знайте че това не е от симпатия към вас.

В зависимост от това дали засаждате пролетни, или есенни лалета, те ще имат различен период на цъфтеж. Така например, пролетните цветя ще ви радват с цветовете си много дълго време, докато есенните ще красят двора ви за по-кратко.

Ако искате да имате лалета през третата седмица на ноември (това е напълно възможно), можете да засадите луковиците през третата седмица на септември. Те ще оцелеят до първите наистина мразовити дни. Пролетните лалета от своя страна, могат да ви радват с цветовете си по 3 и дори 4 месеца.

Всъщност, ако сте неопитни в отглеждането на цветя, може да се каже, че именно лалетата са най-подходящи за вас, защото ще запалят интереса ви към красивите цветя и едновременно с това няма да ви затрудняват.

Как да посадим лалета
4.2 (84.74%) 38 глас[а]

Обзавеждане, паркет и интериор