Как да построим къщичка на дърво – 8 полезни съвета

Къщичките, които се строят в клоните на дърветата, винаги са били и ще бъдат не само детска мечта, но и любима част от красивия двор за хората с развито въображение. Тук сме ви подготвили някои съвети като това как да изградите стабилна конструкция и как да изберете идеалното място за това.

Катеренето по дърветата винаги е било важна част от човешката история. Не случайно е и винаги е било любима част от играта на децата. В миналото катеренето ги е приучавало как да се справят при опасност от хищници, наводнения, саблезъби тигри и други подобни. Днес животът е далеч по-безопасен, но детската игра все още е неразривно свързана с катерене по дърветата.

 1. Изберете мястото внимателно.

Задължително трябва да се спрете на старо дърво, което същевременно трябва да е много здраво, без сухи и прогнили клони. Клоните трябва да са силни и широки, поне 20 сантиметра в диаметър. Сред най-добрите дървета са явор, дъб, ела, бук, но и много други. Също така, не е необходимо да строите твърде на високо, просто трябва да е достатъчно, че никой случайно минаващ да не може да надникне вътре. Около 2 метра е напълно достатъчно.

 1. Стабилността е предимство.

Стабилността е изключително важна. Трябва да помислите за нея особено внимателно, ако строите къщичката около стеблото на самото дърво. Предвидете няколко здрави и устойчиви греди, които да ви помогнат да укрепите добре самата конструкция, подпирайки я от долната страна.

Гледайте да не отдалечавате краищата на къщичката от стеблото – по-тясна и здрава е по-добре. Ако къщичката е тежка, добра идея е да разпределите тежестта между различни дървета.

 1. Не ограничавайте растежа на дървото.

Не ограничавайте растежа на дървото. За целта е нужно да оставите известно разстояние около клоните. Избягвайте да ги овивате с въжета, жици тел и други материали. Оставете възможност на клоните да се движат.

 1. Обърнете специално внимание на пода.

Ако изградите здрав и равен под на къщичката, за вас ще е много по-лесно да построите конструкцията такава, каквато искате да я видите. Добре е основата на къщичката да бъде разположена (легнала) върху клони и освен това да е подкрепена от долу с други греди.

 1. Можете да строите на земята, а след това да покачите къщичката на дървото.

Това също е опция, която в някои случаи е много удобна. В този случай главният недостатък е, че ще имате нужда от доста помощ и дори от техника, която да издигне конструкцията сред клоните.

 1. Използвайте правилните метални елементи.

Използвайте по-малък брой, но по-здрави метални елементи. Така ще има стабилност, а дървото ще е по-малко наранено. Позволете на дървото да расте и мислете как конструкцията да е здрава, а не просто да го омотаете в греди и дъски, които нямат никаква функция.

 1. Измислете забавления.

Въображаем телефон, въжени люлки, стълби и мостове, домофон, перископ, флаг, бинокъл, водни оръдия, отвор в тавана, прозорче, фенери, сгъваеми пейки и маси и какво ли още не – възможностите са неизчерпаеми.

 1. Тъмната страна на къщичките на дърво.

 • Къщичките на дърво са вредни за самото дърво по много начини, но един от основните е, че постоянното тъпчене около стеблото на дървото сплъстява почвата и вреди на корените.
 • Къщичките на дърво биха могли да са опасни за децата, защото винаги съществува риск от падане и нараняване. За да се избегнат сериозни наранявания, не стройте къщички на повече от два метра и половина.
 • Построяването на подобна къщичка, особено ако живеете не в България, а сте се преселили в западна страна, особено в англоезичните общества на САЩ, Англия, Канада, може да донесе проблеми със съседите и властите в зависимост от правилата в съответния град или квартал. Уверете се, че всичко е направено по правилата, за да си спестите неприятности.
Как да построим къщичка на дърво – 8 полезни съвета
4.2 (84.56%) 57 глас[а]

Многослоен паркет от Sunrise-bg.com