Как да почистваме сандалите и джапанките си

Най-после зимата си отиде! Изглеждаше дълга, сякаш безкрайна, а сега – слънце, разходки на открито, отворени врати и прозорци, а усещането за свобода… то просто е неописуемо. Същото ще кажат и вашите крака.

На тях най-вероятно им е дотегнало да стоят залостени в големите и плътни зимни ботуши и сега нямат търпение да се поразтъпчат наоколо в отворени и дишащи от всички страни летни чехли, сандали и джапанки. За съжаление, с горещите и дълги дни идват и изпотените крака, а заедно с тях – и изпотените и миризливи обувки. Гадост.

Вие чистите ли вашите сандали? Не? А защо не започнете да го правите? Много по-лесно е, отколкото ви се струва. Има няколко трика, които сега с удоволствие ще ви представим:

Гумените джапанки могат да бъдат идеално почистени със сода за печене (сода бикарбонат). За целта първо ги измийте под течаща топла вода, след това ги натъркайте със сода и започнете да почиствате цялостно във всички гънки и ъгълчета с помощта на стара четка за зъби.

След това оставете джапанките за 5 – 10 минути, за да подейства содата. Ако въпреки миенето и содата джапанките не спират да миришат, тогава можете да повторите процедурата, но да добавите към содата малко подсолена вода, за да се получи паста, с която този път със сигурност ще отстраните всички лоши миризми.

Ако пък решите, че не ви се занимава да търкате и почиствате джапанките под чешмата, тогава винаги можете да ги метнете в пералнята. За да не ги повредите използвайте някоя по-лека програма. Перете ги с хладка вода и с по-малко препарат за пране. Добавете и чаша оцет, за да се избавите от упоритите миризми.

За съжаление, пералнята сама по себе си не винаги е добър избор, защото чехлите остават мръсни и след това в повечето случаи. Тогава допълнително се налага да повторите процедурата със содата за печене и четката за зъби.

Ако сандалите ви са декорирани с различни камъчета, пайети и други подобни украшения, забравете за пералнята, защото това което ще извадите след прането ще е бледо подобие на чехлите, които сте поставили вътре преди малко.

Как да намалим вмирисването на чехлите и да забавим тяхното замърсяване?

Най-лесният начин да запазите чехлите си сухи, чисти и свежи за по-дълго време е да избягвате обуването на едни и същи чехли два дни под ред. Това ще позволи на чехлите да изсъхнат напълно на въздух и ще забави развитието на микроорганизми.

Добре е също така да използвате пудра за крака. Поставете малко пудра на краката, а след това и на самите чехли, джапанки или сандали. Така те ще бъдат по-сухи и удобни и няма да се създава благоприятна среда за поява на лоши миризми и развитието на микроби.

Как да почистваме сандалите и джапанките си
4.2 (84.12%) 34 глас[а]

Магазин за ламинат в София