Как да почистим аспиратора на печката

Тук май ви хванахме неподготвени. Най-вероятно много от вас никога дори не са се и замисляли, че трябва да почистват аспиратора на печката, а може би една много голяма част от тези, които все пак някога са се решавали да го сторят, го правят толкова рядко, че най-вероятно дори не си спомнят кога за последно са го чистили.

Въпреки това аспираторът си е част от вашия дом и както всяко друго нещо изисква редовна поддръжка и старателно хигиенизиране. А вие спомняте ли си кога за последно сте почиствали вашия аспиратор?

Истината е, че една от основните функции на този уред е да привлича мазнината, която иначе би полепнала по шкафовете и по тавана. Защото, съвсем естествено, всяко ястие със своите изпарения отделя и малко количество мазнина, което обаче лесно би могло да се наслои по различни места на вашия апартамент ако не беше този умен уред.

Доста хора се оплакват, че техния аспиратор не функционира добре. В повечето случаи причината е, че той е толкова наслоен с мазнина от нередовно или дори никакво почистване, че не може да поеме повече нищо. Ако сега сте се стреснали, бързаме да ви успокоим с това, че почистването всъщност е елементарно и не бива да се плашите.

Първо трябва да премахнете филтрите от качулката на аспиратора. Заделете винтовете на страна за да не ги търсите после (ако има винтове разбира се). Напълнете една кофа или дори мивката с вряла вода. Запомнете – колкото по-гореща и дори вряла е водата, толкова по-добре.

Към горещата вода прибавете малко препарат за миене на съдове, както и четвърт чаша сода за печене. Използвайте дървена лъжица за да разбъркате добре и да направите повечко пяна и сапунени мехури. Не го правете с ръка, защото горещата вода ще ви изгори. Потопете мазните филтри във водата и ги оставете да постоят там приблизително около 10 минути за да се накиснат много добре.

След десет минути можете да проверите дали водата позволява да бръкнете в нея и ако вече не е толкова гореща можете да хванете филтъра, който до сега ще се накиснал доста добре и да го изтъркате с по-груба четка. Сложете още препарат за миене на чинии и търкайте докато видите, че става съвсем чист. Веднъж измит от всички мръсотии, филтърът трябва да се изплакне с гореща вода. На края трябва да го подсушите с кухненска хартия.

Дори и подсушен, добре е да го оставите да поизсъхне на въздух. Когато е съвсем чист и сух можете отново да го върнете на старото му място. Добре е да започнете да правите това веднъж на всеки няколко месеца, но ако ви се струва, че има нужда, може да го правите и по-често.

Интериорни решения Sunrise