Как да почистим банята след грип или настинка

Знаете колко лесно се разпространяват вирусните инфекции през всички сезони, особено през зимата. Никой не иска да се разболява, но за съжаление това понякога се случва на всеки. Някой се разболяват в градския транспорт, други – в службата, трети в университета, четвърти – докато са в кафето с приятели, а пети – от немити ръце. Но това далеч не изчерпва всички възможности за заразяване с грип и други респираторни инфекции.

Когато болестта вече е отминала и отново сме здрави, трябва да започнем на чисто. В буквален и преносен смисъл. В преносен, защото човек сякаш се възражда и отново се зарежда с енергия и добро настроение и в буквален, защото трябва да хигиенизираме всяко кътче, където е възможно да сме разпространили микробите по време на настинката.

Банята е едно от местата, на които трябва да се обърне специално внимание след преболедуване. Защо ли? Ами много просто – защото това е мястото, където всичко “свършва” или където човек изхвърля своите ненужни отпадъци, резултат от биологичните процеси на тялото.

Първото и най-важно, с което трябва задължително да започнете е хавлиената кърпа, в която бършете ръцете и лицето си. Повтаряме отново – задължително! Нали не искате да разболеете себе си повторно или да заразите някой, който е дошъл в дома ви на гости и след като е използвал банята се е доверил на вашата хигиена и е избърсал ръцете си във вашата кърпа?

Това е първата стъпка в почистването на това помещение. Запомнете, че кърпите трябва да се перат с гореща вода, за да умрат вирусите. Хавлията за баня също трябва да последва този пример – поставяне в пералнята и след това пране с гореща вода.

Следва основно почистване на тоалетната чиния и обръча с препарат. Това е мястото, където човек изхвърля най-много микроби, така че постарайте се да почистите добре. Измийте със сапун или с препарат за чинии кранчетата на чешмата. Тях сте ги пипали десетки пъти през изминалата седмица и най-вероятно сте оставили там куп микроби. Почистете ги добре.

Накиснете добре четката за зъби за поне 30 минути в оцет. Това ще унищожи всички микроби по нея. После я измийте обилно с вода. Сменете и чашата в която си държите четката за зъби, а ако използвате поставка – измийте поставката.

Ако използвате в тоалетната кошче за отпадъците, не пропускайте да го почистите добре. Това може да стане с измиване или с препарат, който съдържа алкохол. Подобен ефект върху вирусите може да има и оцета.

Чистата баня е едно добро начало след преболедуването. Можете да приемете това не само като начин да се избавите от вирусите в това помещение, но и като начин банята ви отново да заблести.

Как да почистим банята след грип или настинка
4.2 (84%) 55 глас[а]

Обзавеждане, паркет и интериор