Как да почистим буталото на казанчето на тоалетната

Може би едно от най-често пренебрегваните места за почистване в повечето домове е буталото, с което пускаме водата в тоалетната. Сещаме се да почистим тоалетната чиния, не забравяме и четката (ах тази четка, която никой не иска да се доближава до нея!), не забравяме и плочките, нито пък мивката и какво ли още не. Но за буталото почти никой дори не се и замисля. А това е грешно, защото го пипаме всеки път, когато посетим по някакъв повод тоалетната.

Постоянното пипане на буталото, независимо дали от вас, от членове на вашето семейство или от гости във вашия дом, го прави едно от най-мръсните места в къщата ви. Разбира се, две мнения няма, че ръцете трябва да се мият всеки път когато някой посети тоалетната, но не забравяйте, че не всеки прави това.

И когато в дома ви пристигне гост, който няма този навик, той може да разпространи микробите от буталото до почти всяка точка на вашата къща, а това вече е неприятно.

За ваш голям късмет, почистването на буталото е много, много по-лесно и не изискващо усилия в сравнение с четката, с която почиствате самата тоалетна чиния. За почистването на буталото ви е необходим единствено памучен тампон и препарат, който съдържа алкохол или някакъв дезинфектант.

Казваме памучен тампон, защото ако използвате някакъв друг парцал, с който чистите из останалите помещения у дома, рискувате да разнесете замърсяванията доста далеч от тоалетната. Това трябва да ви бъде като правило – никога не използвайте едни и същи кърпи, парцали и така нататък за почистване на тоалетната и на останалата част от къщата.

Но нека се върнем на буталото. При почистването се изисква да проявите търпение. Сложете повече препарат, така че да се покрие обилно цялата му повърхност. Оставете веществото да подейства поне в продължение на 10 минути.

След като времето мине и вече сте спокойни, че всички микроби са напълно унищожени, вече можете да почистите препарата. Това, че сте почистили веднъж обаче, не означава, че не трябва да го правите повече. Би било хубаво, ако това е част от седмичната рутина по почистването на целия дом или поне да не го прескачате всеки път.

Буталото за тоалетната е типичен пример за нещата, които би трябвало да почистваме в ежедневието, а всъщност много често волно или неволно пропускаме или пък просто не считаме, че трябва да почистваме. И не забравяйте, че добрата хигиена на един дом не е крайна цел, а е един безкраен ежедневен процес. Така че успех в почистването!

Как да почистим буталото на казанчето на тоалетната
4.2 (84.8%) 50 глас[а]

Ламинат и ламиниран паркет